Šedesát let vysílání ČT: Díla ze zlatého fondu, vlastní tvorba i výstava

01.05.2013 17:30

Česká televize si v tomto roce připomíná šedesáté výročí zahájení televizního vysílání.

Šedesát let vysílání ČT: Díla ze zlatého fondu, vlastní tvorba i výstava
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

 

Pojetí oslav u příležitostí výročí podtrhuje význam nejen samotné České televize, ale také televize jako druhu média. U příležitosti 60. výročí vysílání připravila Česká televize bohatou programovou nabídku čítající díla ze zlatého fondu, zábavné pořady i nové filmy a dokumenty vlastní tvorby a dvě významné doprovodné aktivity: výstavu televizního vysílání v Národním technickém muzeu a den otevřených dveří ve všech třech televizních studiích. Výstava odstartuje v den samotného výročí 1. května a potrvá až do konce letošního roku. Své budovy otevře ČT divákům v sobotu 4. května.
 
Oslavy k jubilejnímu šedesátému výročí vysílání pojala Česká televize jako kombinaci speciálního programu na televizní obrazovce a mimo ni. Na obrazovce vysílá už od počátku letošního roku sérii tematických pořadů, kterými připomíná historii a vývoj televize i to nejlepší z archivu a zlatého fondu televize. Na oba formáty navazuje novými, tvůrčími pořady. Mimo obrazovku zve diváky na den otevřených dveří a výstavu věnovanou televiznímu vysílání do Národního technického muzea. Oba programy – ten na obrazovce i doprovodné aktivity – směřují ke svému vrcholu v květnu, měsíci, kdy před 60 lety Československá televize zahájila své zkušební vysílání.
 
„Jsem velice pyšný na to, že mohu stát v čele České televize v období tak významného výročí. Šedesáté výročí vysílání televize ve mně zesiluje závazek k instituci, divákům a programu proměny České televize, který jsme si vytyčili. Pojetím oslav chceme proto nejen potěšit diváka, ale i reflektovat tento závazek: do vysílání vracíme ty nejlepší počiny, které kdy v ČT vznikly, a rozvíjíme je do nových formátů. Mimo obrazovku necháme diváky nahlédnout do zákulisí televize, ať už v podobě výstavy v Národním technickém muzeu nebo velkého dne otevřených dveří ve všech třech televizních studiích. Poselstvím oslav 60. výročí je pro nás připomenutí dlouholeté tradice, ale zároveň i pokračující proměny České televize v moderní a atraktivní televizi veřejné služby. To s sebou nese i důraz na otevřenost v komunikaci s diváky a širokou veřejností,“ shrnuje pojetí oslav generální ředitel České televize Petr Dvořák.
 
Oslavy na obrazovce: Tradice a proměna
 
Programová nabídka k „60 letům“  má dvojí podobu: připomíná historii a současně zahrnuje projekty nové a inovativní. Po celý letošní rok nabízí Česká televize na programech ČT1 a ČT2 díla ze zlatého fondu televize i střihové pořady mapující šedesát let televizní zábavy a dalších žánrů. Vedle toho chystá i pořady v rámci vlastní tvorby. K nim patří zejména dokumenty mapující historii televizního vysílání, neboť televize u nás prošla za šest desítek let své existence poměrně dramatickým vývojem.
 
Nové pořady posílí originalitu a vitalitu České televize. Předznamenají kvalitativní změnu, k níž ČT vykročila v roce 2013, a naplno se projeví obohacením žánrů a forem v následujících letech.
 
„Televize je velkým fenoménem a zaslouží si, aby se o její bohaté historii vědělo. Proto jsme se rozhodli natočit několik dokumentů, které přiblíží její vývoj, představí lidi, kteří stáli u jejích počátků, a nevyhnou se ani problémům, kterým musela čelit. Díváme se na ni totiž také z pohledu instituce veřejné služby, a mapujeme tak i období, kdy byla významným nástrojem propagandy. Vznikající dokumenty a filmy tak nenabídnou pouze vývoj televize z čistě faktografického úhlu, ale poskytnou i neotřelý a cenný vhled do historie média veřejné služby v dějinném kontextu,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák.
 
Dokumenty a publicistika k 60. výročí
 
Na základní otázky spjaté s významem institutu veřejné služby, a to nejen v českém, ale i v evropském kontextu, odpoví připravovaný dokumentární film Pod dlažbou je pláž režiséra Radima Špačka. Autoři a přizvaní odborníci v něm seznámí diváky se smyslem televize, srozumitelně vysvětlí základní principy jejího fungování, nastíní historický vývoj a nabídnou i možné budoucí směřování. Roli televize jako významného prostředku propagandy zase originálním způsobem připomene film Televise bude!, jenž je rekonstrukcí prvního televizního vysílání v Československu v 50. letech minulého století, a snaží se na příběhu mladého televizního technika a postavy herce Františka Filipovského nastínit jak náročné, a zda vůbec bylo možné, si v komunistickém Československu plnit sny a nezaplést se přitom s režimem.
 
Roli Československé televize v sedmdesátých letech, tedy v období, kdy se stala významným nástrojem propagandy tehdejšího režimu, přiblíží film Nízká vysoká hra odhalující zákulisí výroby propagandistického snímku „Vysoká hra“, který byl v roce 1977 odvysílán v rámci kampaně ČST proti Chartě 77 a jejím prvním signatářům. Režisér Martin Vadas se na realizaci snímku Vysoká hra ze sedmdesátých let dokonce podílel coby ostřič hlavního kameramana, má tedy navíc k tématu osobní přístup.
 
Vzpomínku na to, jak dříve fungovala televize, nabídne film o filmu nazvaný Parta analog, sledující bývalé televizní pracovníky, kteří u nás v 50. a 60. letech začínali s televizním vysíláním a dnes se rozhodli ještě jednou odvysílat část programu tak, jak se připravoval za jejich éry. Výzvu přijali například populární hlasatelka a moderátorka Kamila Moučková, scenáristka a dramaturgyně Anna Jurásková či Jiří Lebeda, který byl od 1965 hlavním kameramanem Československé televize v redakci zábavných pořadů.
 
Dokumentární tvorba vyrobená speciálně k 60. výročí nezapomíná ani na vědu a techniku. Příběh vývoje televizních technologií poutavě odvypráví snímek Vidím Vás postavený na příbězích, emocích i osobním zaujetí těch, kdo se na historii televizního vysílání technicky podíleli. Unikátnost dokumentu spočívá mimo jiné v tom, že se z hlediska věku zpovídaných jedná možná o jednu z posledních šancí k zachycení jejich vzpomínek.
 
Zábavní tvorba ve stylu Televarieté i Teleautomat
 
Už od začátku letošního roku vysílá Česká televize na programech ČT1 a ČT2 vrcholná díla scénáristů Jiřího Hubače nebo Jaroslava Dietla, režisérů Františka Filipa, Jaroslava Dudka, Jiřího Adamce, Antonína Moskalyka, Karla Smyczka nebo Hynka Bočana, na kterých se podílely desítky profesionálů - dramaturgů, kameramanů, střihačů a samozřejmě hereckých legend a hvězd českého filmu. Rovněž připravila zábavní pořady, v nichž diváci mohli hlasovat i o svých oblíbencích - od Večerníčku, přes televizní scénky až po seriálové postavy. K pořadům vysílaným od ledna a připomínajícím to nejlepší z tvorby uplynulých let se v květnu přidají obnovené verze úspěšných zábavních pořadů – v dnešní dramaturgii a s dnešními technickými možnostmi. Diváci se znovu vždy na jeden večer potkají s pořady Kufr, Šance, Zpívá celá rodina či Neváhej a toč. Vrcholem „retro“ vzpomínání v rámci oslav 60 let vysílání však budou pořady Galashow60 s Jiřinou Bohdalovou a jejími hosty, připomínající slavné doby televizní zábavy, a Teleautomat. Galashow60 diváci uvidí v sobotu 4. května, zatímco Teleautomat se bude vysílat právě na den výročí 1. května. V celkem pětihodinovém zábavním pořadu bude každá hodina věnovaná vždy jednomu žánru: dokumentu, zpravodajství a publicistice, seriálům, zábavě a dramatice, a provázet jí bude významná osobnost spjatá s danou oblastí.
 
Z obrazovky do muzea: Výstava mapuje vývoj technologií
 
U příležitosti svého 60. výročí připravila Česká televize ve spolupráci s Muzeem elektrotechniky a médií Národního technického muzea v Praze výstavu předmětů souvisejících s fenoménem televize, a to především s technickou stránkou televizní výroby a vysílání. „Nesmírně si vážím dlouholeté spolupráce mezi Českou televizí a Národním technickým muzeem. Česká, dříve Československá, televize nám do muzea předávala historická technologická zařízení, spolupráce pak pokračovala formou televizní sekce Spolku přátel NTM, kdy nám zaměstnanci ČT, fandové televizní historie, pomáhali zařazovat exponáty do sbírek. V současnosti je jedním z vrcholů spolupráce i výstava 60 let televizního vysílání. Věřím, že návštěvníky zaujme a zároveň poukáže na to, co je dnes již samozřejmostí, že to dříve zas tak jednoduché nebylo,“ říká generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.
 
Výstava s názvem 60 let televizního vysílání provede návštěvníky chronologicky historickým vývojem televizní techniky. Členěna bude do dvou, navzájem propojených perspektiv: části na straně vysílací, studiové a části na straně přijímací, domácí televizní zařízení. Návštěvníci tak budou mít například možnost prohlédnout si studiovou a vysílací techniku a související zařízení, televizní kamery, technologii odbavovacího zařízení, režii nebo záznamovou techniku. „Návštěvníci se mohou těšit například na unikátní nejstarší zařízení Dr. Šafránka z roku 1939, ale i první televizní přístroje použité pro vysílání na výstavě MEVRO v roce 1948,“ přibližuje autor výstavy za Českou televizi Rudolf Pop.  
 
Den otevřených dveří v ČT
 
Ve formě a rozsahu neobvyklý den otevřených dveří nejenom v Praze, ale současně i v regionálních studiích v Brně a Ostravě se uskuteční v sobotu 4. května. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost prohlédnout si, kde vznikají pořady České televize, a kromě toho na ně čeká den plný her, soutěží, vystoupení, písniček nebo setkání s jejich oblíbenými herci a moderátory. Na Kavčích horách jsou připraveny hned tři různé trasy a navíc speciální bezbariérová prohlídka, Brno zase láká na kostýmy i televizní techniku a Ostrava bude bohatá na zajímavé osobnosti v čele s Martinem Dejdarem.
 
Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

reklama

autor: Česká televize

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…