ČEZ: V Plasích se kromě vrtulí roztočily i pedály charitativního kola

30.04.2013 17:46

Na letišti aeroklubu Plasy se o víkendu konala letecká show Den ve vzduchu. Kromě zhlédnutí celé řady adrenalinových představení šlápli diváci opět do pedálů Oranžového kola, charitativního projektu Nadace ČEZ. Tentokrát lidé pomohli občanským sdružením Klášter Chotěšov a Českému svazu ochránců památek, když pro ně dohromady vyšlapali 100 751 Kč.

ČEZ: V Plasích se kromě vrtulí roztočily i pedály charitativního kola
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

 

Největší letecká show na západě Čech nabídla akrobatické kousky letadel i parašutistů na padácích, hudební vystoupení nebo ukázky profesní sebeobrany a simulovaný zásah hasičů při autonehodě. Armáda České republiky přivezla tři stroje JAS 39 Gripen, jejichž piloti předvedli jak let ve formaci a základní taktické manévry, tak i všechny triky, které nejmodernější vojenský stroj umí. Návštěvníci mohli podniknout vyhlídkové a rekreační lety a děti si přišly na své v lunaparku nebo na prolézačkách a pískovišti.
 
Kromě toho si diváci mohli během celé soboty zajezdit v délce jedné minuty na Oranžovém kole Nadace ČEZ. Vzdálenost ujetá na speciálně upraveném rotopedu se ihned přepočítala na peníze, které se rozdělily mezi obě neziskové organizace. „Potěšilo nás, že lidé nezapomínají na historii a že se na záchranu našich kulturních památek podařilo vyšlapat tak vysokou částku,“ uvedl Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ.
 
Občanské sdružení Klášter Chotěšov pomáhá obci se záchranou kláštera. Sdružení, které čítá 15 zdarma pracujících dobrovolníků, vykonává v klášteře průvodcovskou službu, rozšiřuje muzeum, usiluje o kulturní využití objektu, opatřuje finanční prostředky a podílí se na realizaci méně náročných oprav. Na Oranžovém kole pro něj návštěvníci Dne ve vzduchu vyšlapali částku 51 482 Kč. „Peníze využijeme na uspořádání charitativního koncertu kapely Javory beat se sourozeneckým duem Hany a Petra Ulrychových. Výtěžek z koncertu následně využijeme na financování naší činnosti,“ řekl Jaroslav Cuřín ze sdružení Klášter Chotěšov.
 
Český svaz ochránců památekje občanské sdružení, které se zajímá o záchranu a využívání našeho kulturního dědictví. Převážnou část svých aktivit směřuje k obnově zámku v Čečovicích. V rámci Dnů evropského kulturního dědictví na zámku sdružení pravidelně organizuje výstavy a v průběhu roku připravuje koncerty. Každoročně také pořádá historický víkend a folk-country festival. Výtěžek v hodnotě 49 269 Kč použije na pořízení nových dveří do zámecké sýpky. „V sýpce se dochovaly unikátní barokní sloupy, proto ji využíváme jako výstavní prostory. Tomu však naprosto neodpovídá vstup do objektu, kterým jsou dveře stlučené z prken. Teď je proto nahradíme dobovými dřevěnými dveřmi, jejichž podobu konzultujeme s plzeňským národním památkovým ústavem,“ vysvětlila Miroslava Šusová z Českého svazu ochránců památek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…