Dalkia: Teplárna Přívoz slaví sto let

30.04.2013 15:50

Teplárna Přívoz slaví v letošním roce významné jubileum, jelikož od jejího vzniku uplynulo jedno celé století. Pod hlavičkou skupiny Dalkia je od roku 1998.

Dalkia: Teplárna Přívoz slaví sto let
Foto: red
Popisek: Dalkia

 

Historie teplárny 
Původem byla Teplárna Přívoz báňskou elektrárnou Severní dráhy Ferdinandovy, ze které byla postupně vybudována samostatná Elektrárna František. Výstavba elektrárny se datuje od roku 1913, kdy na podzim započal její samotný provoz. Stavba závodu pokračovala v letech 1922 až 1927, a to rozšířením stávající kotelny o další kotle a instalací na svou dobu nejmodernějšího turbogenerátoru Škody Plzeň.
 
Válečné období s sebou přineslo velkou spotřebu elektrického výkonu, a proto byl v roce 1943 postaven první vysokotlaký kotel a do roku 1948 přibyly další tři kotle. Rozvoj v poválečném období se odrazil v instalaci další kondenzační turbíny a současně byla vybudována první krytá elektrická rozvodna 110 kV. Staré kotle z předválečného období byly do roku 1955 postupně zlikvidovány a v roce 1967 došlo k přechodu na teplárenskou výrobu a rozšíření dodávek tepla do centra Ostravy.
 
Rozsáhlá modernizace 
V 90. letech minulého století prošla teplárna renovací, která vyústila v její současnou podobu. Tato modernizace zahrnovala výstavbu nových elektrostatických odlučovačů kotlů včetně stavby nového komína. Součástí byla i instalace nových nízkoemisních hořáků u všech kotlů na spalování koksárenského plynu a výstavba nového protitlakého stroje, díky němuž Teplárna Přívoz začala koncem roku 1994 znovu dodávat elektřinu.
 
Významný milník
Březen 2011 se stal pro Teplárnu Přívoz přelomovým datem, jelikož zahájila odběr veškerého koksárenského plynu z produkce Koksovny Svoboda. Ten je spalován a vyrábí se z něj pára, která je využita k vytápění řady lokalit v Ostravě. Zvýšením množství spalovaného koksárenského plynu až o 70 % umožňuje snížit množství spalovaného černého uhlí, což vede k významné redukci CO2, dalších plynných emisí i tuhých znečišťujících látek vypouštěných do ovzduší. V loňském roce proběhla instalace malé turbíny do technologie Teplárny Přívoz, která byla původně využívána ve Výtopně Mariánské Hory. K zahájení provozu došlo v polovině února tohoto roku, přičemž malá turbína dodává elektrickou energii pro vlastní spotřebu závodu.
 
„Teplárna Přívoz je nepostradatelným zdrojem tepelné pohody pro 13 500 domácností a Koksovnu Svoboda, Městskou nemocnici Fifejdy, Novou Karolinu a Pivovar Ostrava. V blízké době ji čeká řada úkolů v oblasti životního prostředí, konkrétně provedení všech technických opatření na stávajících kotlích, která zajistí v budoucnosti plnění nových emisních limitů,“ zmínil následné kroky s cílem zlepšit životní prostředí ředitel Regionu Severní Morava Radek Sandri.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…