Česká pošta: Ukládání zpráv z datových schránek bude jednodušší a levnější

02.05.2013 13:24

Česká pošta modernizuje a zlevňuje doplňkové služby k datovým schránkám. Zároveň také přichází s kreditním systémem platby za datové zprávy.

Česká pošta: Ukládání zpráv z datových schránek bude jednodušší a levnější
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

 

Česká pošta jako provozovatel Informačního systému datových schránek nabízí jeho uživatelům několik doplňkových služeb, které umožňují zasílání zpráv i soukromým subjektům a archivaci datových zpráv. Od dnešního dne přichází s jejich novou podobou, která je uživatelsky přívětivější a zároveň i levnější. 
Datový trezor
 
Datový trezor je služba, která zajišťuje uchovávání datových zpráv přímo v datové schránce nad rámec zákonem stanovených 90 dní, zcela automaticky a bez zásahu uživatele. Služba je nyní variabilnější. Uživatel může vybírat až z devíti různých kapacit trezoru od 50 až do 5 000 zpráv a z různých dob uložení od 6 do 24 měsíců. Tuto službu je možné objednat přímo z Informačního systému datových schránek a k dispozici je i jednoduchý elektronický rádce, který poradí s výběrem vhodné varianty služby.
 
V neposlední řadě došlo k razantnímu snížení cen až o 50 %. Jednoduše a bezpečně lze archivovat datové zprávy již od 30 Kč s DPH za měsíc.   
 
V souvislosti s tímto krokem se Česká pošta rozhodla nabídnout možnost vyzkoušení Datového trezoru všem stávajícím uživatelům, a to bez jakýchkoliv závazků. Od 21. 4. aktivuje po dobu 2 měsíců službu Datový trezor pro všechny datové schránky. Také všichni noví uživatelé, kteří si svou datovou schránku zřídí kdykoliv po tomto datu, budou mít po dobu až 6 měsíců volně k dispozici Datový trezor o kapacitě 50 zpráv k vyzkoušení.
 Kreditní systém 
 
Úplnou novinkou je zavedení tzv. kreditního systému datových schránek. Doposud bylo možné doplňkové služby využívat pouze na základě uzavřené smlouvy. Nyní Česká pošta přichází s novým způsobem platby, který uživatelům umožňuje snadno využívat doplňkové služby k datovým schránkám bez jakýchkoliv smluv a závazků. S pomocí kreditního systému je nyní možné zcela jednoduše a rychle prodloužit platnost datových zpráv uložením v Datovém trezoru nebo pohodlně a prokazatelně odesílat Poštovní datové zprávy do datových schránek fyzických, právnických nebo podnikajících fyzických osob.
 
Kredit je možné dobít pomocí odkazu přímo v datové schránce nebo na adrese https://www.kredit-ds.cz a to prostřednictvím online převodu přes e-banking, platební kartou, standardním bankovním převodem nebo mobilní platbou Mobito. Ihned po nabití kreditu je částka dostupná v datové schránce pro odesílání Poštovních datových zpráv a zakoupení Datového trezoru. 
Poštovní datové zprávy 
 
Zasílání a příjem datových zpráv od úřadů je pro uživatele datových schránek zcela zdarma a je hrazeno státem. Vedle toho Česká pošta nabízí i zasílání datových zpráv mezi soukromými subjekty. Tento produkt se jmenuje Poštovní datová zpráva a je elektronickou obdobou doporučeného dopisu. Na rozdíl od emailu nabízí jasnou garanci doručení, přesnou identifikaci odesilatele i adresáta a je tedy vhodný pro elektronické zasílání faktur, smluv či jiných důležitých dokumentů. Jedna odeslaná zpráva zaplacená prostřednictvím kreditního systému stojí nyní 18 Kč s DPH a zákazník již neplatí žádný měsíční paušál. 
Datové schránky v číslech: 
uživatelé odeslali již 128 milionů datových zpráv,
díky datovým schránkám ušetřili 3 a čtvrt miliardy korun, 
bylo zřízeno přes 516 tisíc datových schránek orgánů veřejné moci, právnických osob, fyzických osob a podnikajících fyzických osob, 
uživatelé denně odešlou přibližně 200 tisíc zpráv, měsíčně výrazně přes čtyři miliony, 
průměrná úspěšnost doručení přihlášením je přes 97,3 %.  
O Informačním systému datových schránek: 
 
Datové schránky jsou elektronické úložiště určené ke vzájemné úřední komunikaci občanů i firem se státem, ke komunikaci občanů i firem mezi sebou a mezi orgány veřejné moci. 
 
Datovou schránku mají ze zákona zřízenou orgány veřejné moci, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku a také advokáti a daňoví poradci. Živnostníci, fyzické osoby a právnické osoby nezapsané v obchodním rejstříku si mohou o její zřízení požádat. 
 
Absolutní počet odeslaných zpráv spolu s téměř maximálním počtem zpráv aktivně vyzvednutých dokazuje, že naprostá většina uživatelů nemá s jejich obsluhou problémy a schránky pravidelně využívá. 
 
Správcem Informačního systému datových schránek je Ministerstvo vnitra, provozovatelem je Česká pošta. 
 
Podrobné informace jsou dostupné na níže uvedených webových stránkách a na infolince 270 005 200. 
  • datových schránkách: www.datoveschranky.info
  • Datovém trezoru: www.ceskaposta.cz a www.datovy-trezor.cz
  • Poštovních datových zprávách: www.ceskaposta.cz a www.postovnidatovazprava.cz
  • kreditním systému datových schránek: www.ceskaposta.cz  a https://www.kredit-ds.cz
Mgr. Marta Selicharová 
tisková mluvčí   
Česká pošta, s.p.                                             

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…