HK ČR zhoršuje prognózu budoucího vývoje ekonomiky

06.05.2013 14:02

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) dnes zhoršila prognózu budoucího ekonomického vývoje ČR. Zatímco na začátku roku HK ČR predikovala růst HDP ve výši 0,5 %, nyní očekává růst ekonomiky o 0,3 %.

HK ČR zhoršuje prognózu budoucího vývoje ekonomiky
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Hospodářská komora České republiky v prvním pololetí tohoto roku očekávala stagnaci růstu HDP s mírným oživením v pololetí druhém. Důvodem zhoršení prognózy o 0,2 % je především dlouhodobé brzdění ekonomiky a její nepovedený restart. Ten má na svědomí zejména novela zákona o veřejných zakázkách. Její špatné nastavení může za to, že vyhlašovatelé a podnikatelé napříč všemi sektory cítí v současnosti pokles zakázek o více jak 14 %,“ komentuje Petr Kužel, prezident HK ČR.

Hospodářská komora České republiky volá po oživení investic a přípravy pobídek včetně těch stavebních. Rovněž je nezbytné podpořit důvěru v ekonomiku ze strany podnikatelů a občanů ČR. Snižuje se ukazatel spotřeby, stavebnictví je dlouhodobě v propadu a export je jediným z hlavních ukazatelů HDP, který dlouhodobě drží ekonomiku dál ode dna. „Pro budoucí vývoj ekonomiky je nezbytně nutné pozitivně stimulovat trh a zcela jasně a zřetelně naznačit budoucí pozitivní ekonomický vývoj země s vědomím, že Česká republika je součástí EU,“ dodává prezident Kužel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…