Soutěž Era Starosta roku už popáté nabízí čtvrt milionu malým obcím

09.05.2013 10:40

Obyvatelé malých obcí do 2000 obyvatel mohou do 12. července 2013 nominovat své starosty do pátého ročníku soutěže Era Starosta roku. Opět se hraje o 250 000 korun do obecního rozpočtu i tradiční Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce. Předchozí ročníky ukázaly, že nejvíce si práce svých starostů váží v Moravskoslezském kraji.

Soutěž Era Starosta roku už popáté nabízí čtvrt milionu malým obcím
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

„V České republice je téměř 5600 malých obcí do dvou tisíc obyvatel a jejich residenti mají znovu šanci nominovat své starosty, kteří se dle jejich soudu velkou měrou zasloužili o rozvoj spravované obce. Vítězná obec přitom získá do rozpočtu čtvrt milionu, což pro takto velké obce není zanedbatelná částka. Vloni ji vyhrála Vlasta Mokrá z Násedlovic na Hodonínsku,“ říká manažerka společenské odpovědnosti Ery a Poštovní spořitelny Jitka Švejcarová.
      
Dosavadní ročníky přitom ukázaly, jak jsou aktivní lidé v různých krajích a jak je pro ně správa obcí důležitá. „Za předchozí čtyři ročníky jsme obdrželi celkem 818 přihlášek, tradičně nejvíce jich přichází se Středočeského kraje. Ovšem vezmeme-li v úvahu počet malých obcí v daném  kraji, tak je nejaktivnější Moravskoslezský kraj, kde si obyvatelé svých starostů dlouhodobě velice váží,“ dodává Renáta Vondráková, projektová manažerka Nadace VIA. Posun lze sledovat také v Ústeckém kraji - v prvním roce soutěže pouhá 3,3 % obcí do 2000 obyvatel nominovala své starosty. V roce 2010 to bylo rekordních 6 %, o rok později stabilních 4,3 % a loňských 4,6 % bylo dokonce druhým nejvyšším ukazatelem spokojenosti s prací starostů.

Starostka, nebo starosta? 

Údaje Fóra 50% říkají, že z 6 249 měst a obcí v České republice je 1 117 vedeno ženami – starostek je tedy 18 %. Zároveň je třeba upozornit na fakt, že zde existuje nepřímá úměra: čím větší obec či město (větší rozpočet, větší moc apod.), tím méně jsou ve vedení zastoupeny ženy.1

Mezi nominacemi na cenu Era Starostka roku jsou ženy zastoupeny přibližně jednou třetinou (30 % v roce 2009 až 23 % v roce 2011). Do finále se doposud probojovalo 7 žen, z toho 2 se staly vítězkami. Mužů starostů bylo celkem 13 a vítězi byli také dva. Pokud je tedy nominovaná starostka ve finále soutěže, má třicetiprocentní šanci na vítězství. U starosty je šance jen patnáctiprocentní. Data pocházejí z archivu Nadace VIA, ČSÚ a MVČR.    

Jak nominovat?

Nominaci musí podepsat nejméně 20 lidí trvale nebo přechodně žijících v dané obci. Kromě základních údajů o obci (jméno, velikost) a o starostovi, je potřeba v přihlášce popsat, jak se po dobu starostování přihlášeného změnil život v obci a čím konkrétně k tomu nominovaný přispěl. Podmínky nominace kandidátů do soutěže budou vycházet z dobrých zkušeností z minulých ročníků, podrobné informace jsou k dispozici také na internetových stránkách www.nadacevia.cz/starostaroku nebo www.erasvet.cz/Starostaroku.

Nominační přihlášky je možné zasílat do 12. července. Nominace posoudí devítičlenná odborná porota. Do druhého kola postoupí 30 nejlépe hodnocených přihlášek. Tito nominovaní starostové a starostky budou mít možnost vyplnit krátký dotazník. Porota na svém zasedání v druhé polovině září na základě bodového hodnocení a dotazníku vyplněného starostou vybere 5 kandidátů postupujících do 2. kola.

Přehled dosavadních vítězů  

2009: Vladislava Moravčíková, starostka obce Oplany ve Středočeském kraji
2010: Josef Zámečník, starosta obce Písečná v Pardubickém kraji
2011: Pavel Kašpárek, starosta obce Úsilné v Jihočeském kraji
2012: Vlasta Mokrá, starostka obce Násedlovice v Jihomoravském kraji

Soutěž „Era Starosta roku“ probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašují ČSOB a Era ve spolupráci s Nadací VIA.

Era a Poštovní spořitelna jsou obchodní značky Československé obchodní banky, a.s.

Nadace VIA vznikla v roce 1997 a navázala na činnost české pobočky americké nadace The Foundation for a Civil Society, která působila v České republice od roku 1990. Od svého vzniku do konce roku 2011 rozdělila Nadace VIA částku přes 250 milionů Kč více než 3000 projektům z oblasti místního rozvoje, rozvoje neziskových organizací a rozvoje filantropie.

Posláním Nadace VIA je podpora a posilování aktivní účast veřejnosti na rozvoji demokratické společnosti v České republice. Podporujeme rozvoj dobrých vztahů a spolupráce mezi neziskovými organizacemi, obecními samosprávami a podnikateli, protože jsme přesvědčeni, že právě to je cesta, na níž lidé mohou převzít odpovědnost za prostředí kolem sebe – společně o něm přemýšlet a hovořit, společně plánovat změny a poté společně měnit plány ve skutečnost.

Podporujeme rozvoj neziskových organizací, protože jsou na cestě k občanské společnosti nenahraditelné. Podporujeme rozvoj dárcovství, protože občanská společnost ani neziskové organizace nemohou existovat bez podpory osvícených jednotlivců, firem a institucí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…