Český rozhlas Vltava odvysílá Myslivečkovu operu L´Olimpiade

10.05.2013 15:28

Národní divadlo uvedlo na začátku května v novodobé premiéře na jevišti Stavovského divadla inscenaci opery L´Olimpiade Josefa Myslivečka. Dílo, které se údajně nehrálo celých 200 let, nabídne v sobotu 11. května od 19.00 hodin svým posluchačům stanice Vltava. Záznam z představení, které se konalo 6. května, budou moci současně poslouchat také operní příznivci Evropské vysílací unie.

Český rozhlas Vltava odvysílá Myslivečkovu operu L´Olimpiade
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Myslivečkova opera L´Olimpiade, která v roce 1778 ověnčila triumfálním úspěchem skladatelův návrat do Neapole, je pro tuzemské publikum mimořádnou událostí. Česká první scéna ji uvedla v režii Ursel Herrmannové, v hudebním nastudování Václava Lukse a v mezinárodním hvězdném obsazení. Starořecká olympiáda zde však figuruje pouze na pozadí komplikovaného příběhu postav, nad nímž se vznáší otazník: lze dosáhnout vlastního štěstí a prospěchu tím, že způsobím neštěstí někomu jinému?

Opera pojednává skutečně o starověkém sportovním klání, usilujícím o vyváženost krásy ducha a těla. Komplikovaný příběh pro diváka znesnadňuje skutečnost, že ženy zpívají mužské, kastrátské role a jeden muž dokonce ženskou postavu (Amintas).

Jak bystře Václav Luks poznamenal: "Ve své vrcholné opeře Olimpiáda se představuje Josef Mysliveček nikoliv jako bořitel starých vzorů, ale jako skutečný mistr, který dokáže svoji hudbou rozehrát opravdové nadčasové drama obnažených lidských emocí a dovést tak k dokonalosti žánr italské opery seria". Raffaella Milanesi, představitelka Megakla, dodává, že Myslivečkova hudba ji pěvecky otevřela cestu k vrcholnému bel cantu, které je reprezentováno jmény Vincenza Belliniho, Gaetana Donizettiho a Gioacchina Rossiniho. 

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…