Kinematovlak Českých drah opět startuje

13.05.2013 9:27

Už po desáté vyjede Kinematovlak Českých drah na Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Kinematovlak Českých drah opět startuje
Foto: red
Popisek: ČD - logo

 

Letos zahájí cestu ve středu 15. května v 10 hodin v železniční stanici  Mladá Boleslav. Přes Kutnou Horu, Čáslav, Poděbrady a Kolín Kinematovlak zamíří do měst kraje Vysočina, Jihomoravského kraje a svou trasu tradičně zakončí v domácím Zlínském kraji – 28. května v Kroměříži, 29. května ve Zlíně a následující den v Otrokovicích. Celkem navštíví pojízdné kino na kolejích dvanáct měst a ujede více než 400 kilometrů přes celou Českou republiku. A tradičně nabídne zdarma zajímavé projekce dětských filmů a pohádek pro školky i širokou veřejnost.
 
Slavnostní zahájení jízdy Kinematovlaku ve středu 15. května bude tradičně moderovat herec Jan Čenský. Před samotným zahájením potkají děti v prostoru železniční stanice Mladá Boleslav pohádkové postavičky ČT, maskota ČD slona Elfíka nebo klokana Enapo. Slavnostní zahájení zpestří vystoupení profesionálního kouzelníka a iluzionisty Jiřího Hadaše. Po slavnostním úvodu si mohou všichni zájemci prohlédnout celý Kinematovlak, kde bude prostor i pro dotazy médií. Nedílnou součástí pojízdného kina je i hrací vůz Vláček Hráček, kde se zabaví i ti nejmenší. „Pro České dráhy je pojízdné kino tradičním projektem, který má své stálé a významné místo v Junior programu ČD. Je pro nás o to důležitější, že zde úzce komunikujeme s našimi nejmenšími, a prostřednictvím nich i s jejich rodiči,“ uvedla Elen Matéová, koordinátorka projektu Kinematovlak za České dráhy.
 
Pojízdné kino na kolejích bude i letos promítat oblíbené pohádky, ale i nové, které neměly děti možnost doposud vidět. Dopolední projekce se přednostně nabízejí školkám a školám, teprve odpolední jsou přístupné široké veřejnosti. Všechny projekce jsou tradičně zcela zdarma. Oficiálním dopravcem tohoto projektu je ČD Cargo, které zajišťuje přepravu vlaku mezi jednotlivými městy.
 
Projekt Kinematovlak – pojízdné kino na kolejích vznikl v roce 2004 ve spolupráci Českých drah a Mezinárodního festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Od prvopočátku si tento projekt kladl za cíl přivážet filmy a pohádky dětem, které se do Zlína na festival nedostanou a také tam, kde klasické kino nemají.
 
Kinematovlak se skládá z kinovozu, bývalého zavazadlového vozu upraveného na pojízdný kinosál, který je vybaven promítací technikou včetně zvuku 5+1. Sedadla jsou stupňovitě uspořádána jako v klasickém kině, sál je samozřejmě zatemněný, klimatizovaný a jeho kapacita je 36 míst.
 
Vlak ještě doplňuje výstavní vůz, ve kterém si mohou návštěvníci prohlédnout výstavu se železniční tématikou.
 
Za svou historii navštívil Kinematovlak zhruba 170 měst v České a Slovenské republice a projekce zhlédlo více než 110 tisíc diváků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…