ČRo má svého zástupce v Rozhlasovém výboru Evropské vysílací unie

12.05.2013 14:00

Během 19. Rozhlasového shromáždění Evropské vysílací unie (EBU), které se konalo 2. - 3. května na Tenerife, byl první náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu René Zavoral zvolen členem Rozhlasového výboru EBU. Jedná se o vrcholný evropský orgán v oblasti veřejnoprávního rozhlasového vysílání a mezi jeho členy jsou kromě Českého rozhlasu nově zvoleni i zástupci BBC, Radio France nebo Švédského rozhlasu.

ČRo má svého zástupce v Rozhlasovém výboru Evropské vysílací unie
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

 

René Zavoral, první náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu, který má ve své gesci program a vysílání ČRo, byl zvolen jedním ze 14 členů Rozhlasového výboru EBU (EBU Radio Committee). Rozhlasový výbor EBU je hlavním statutárním orgánem pro evropské veřejnoprávní rozhlasy a rozhoduje tak o strategických prioritách pro rozhlasové vysílání v Evropě. Rovněž formuluje společná stanoviska veřejnoprávních rádií v oblasti legislativy, autorsko-právních otázek v hudební oblasti, digitalizace aj. a podporuje rozvoj rozhlasového vysílání v členských zemích EBU.
 
 Volby do Rozhlasového výboru se konají vždy v rámci Rozhlasového shromáždění EBU a mandát pro nadcházející volební období získali mimo Český rozhlas i vrcholní představitelé Radio France, Deutsche Welle nebo Švédského rozhlasu. Předsedou výboru byl zvolen Graham Ellis, ředitel rozhlasové produkce a tvorby BBC, dlouholetý poradce ředitele BBC Audio & Music.
 
 Hlavními body, kterými se nyní Rozhlasový výbor zabývá, jsou zejména digitalizace rozhlasového vysílání, stabilní financování veřejnoprávního vysílání v Evropě a s ním spojené rozpočtové škrty a reorganizační procesy, ale i multimedializace a vizualizace rádií a strategie rozhlasového vysílání v nadcházejících letech.
 
 V čem spočívá hlavní přínos členství Českého rozhlasu v Rozhlasovém výboru EBU? „Zejména v možnosti mít vliv na směřování a rozvoj veřejnoprávního, ale i privátního rozhlasového vysílání v Evropě. Drtivá většina záležitostí, které se v rámci Rozhlasového výboru řeší, se dotýká, nebo velmi brzy dotkne, i trhu v České republice a bude mít dopad nejen na Český rozhlas, ale rovněž na komerční stanice. Jedná se především o podporu digitálního rozhlasového vysílání, o vizualizaci rádií a nabídku obsahu, který by měl být multimediální, s čímž je spojena řada dalších otázek, jako jsou i zkušenosti a školení samotných redaktorů. A velice přínosné jsou pro mou práci v Českém rozhlase osobní kontakty s hlavními zástupci tak prestižních organizací, jakými jsou BBC nebo Radio France, od kterých se má Český rozhlas v čem inspirovat a co učit,“ uvedl René Zavoral ke svému členství ve Výboru.
 
 René Zavoral absolvoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v oboru politologie a mezinárodních vztahů. V Českém rozhlase pracuje od roku 2001, na podzim 2006 byl jmenován ředitelem marketingu a PR, poté ředitelem Odboru komunikace a vnějších vztahů. V roce 2011 byl jmenován náměstkem generálního ředitele pro strategický rozvoj a k 1. dubnu 2013 byl jmenován prvním náměstkem generálního ředitele odpovědným za řízení programu a vysílání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…