Banky ve střední a východní Evropě letos předčí protějšky z eurozóny

15.05.2013 17:35

Banky ve střední a východní Evropě se letos budou vyvíjet lépe než jejich protějšky ze zemí eurozóny. Ziskovost bank v tomto regionu zůstává poměrně vysoká, podíl nesplácených úvěrů přitom v celém regionu přesahuje 10 procent.

Banky ve střední a východní Evropě letos předčí protějšky z eurozóny
Foto: Raiffeisenbank
Popisek: Raiffeisenbank

 

„V růstu i ziskovosti bude bankovní sektor ve střední a východní Evropě v lepší pozici než západoevropské banky, výrazně vyšší zůstávají možnosti dalšího růstu. Novou výzvou pro regionu budou bankovní regulace jak v eurozóně, tak i v regionu,” uvádí Raiffeisen Bank International ve své letošní zprávě o vývoji bank v regionu.
 
V loňském roce banky ve střední a východní Evropě (CEE) zvýšily objem poskytnutých úvěrů o téměř 15 procent, zatímco v eurozóně došlo k poklesu. Celkový objem poskytnutých úvěrů je ale v regionu stále výrazně menší, dosahuje 11 % objemu v eurozóně (o rok dříve to bylo 9,6 procenta).  V letošním roce by k růstu mělo dojít hlavně ve druhé polovině roku, největší tempa růstu by přitom měly zaznamenat ruský a polský trh.
 
Banky v regionu loni mírně vylepšily i svou ziskovost měřenou návratnostní kapitálu, která dosáhla 16 procent (o rok dříve 15 procent). Ziskovost byla podpořena především stabilním vývojem nesplácených úvěrů, kde došlo k nárůstu pouze o desetinu procentního bodu na 10,1 procenta. 
 
V regionu jsou přitom velké rozdíly, jsou zde trhy z podílem nesplácených úvěrů blížícím se 20 procentům stejně jako trhy se čtyřprocentním číslem. K nejvyšším nárůstům přitom došlo v jihovýchodní Evropě, ze zemí střední Evropě je nejhorší situace v Maďarsku a ve Slovinsku.
 
Region prokazuje svou stabilitu tím, že od vypuknutí finanční krize došlo pouze k malému poklesu ziskovosti tamních bank, zatímco ziskovost bank v eurozóně je oproti předkrizovému období méně než třetinová. Pozitivně se vyvíjí i podíl vkladů a úvěrů, který díky výraznému nárůstu vkladů v loňském roce klesl za celý region na 98 procent, zatímco v eurozóně je to 105 procent.
 
Pořadí největších bank v regionu se v loňském roce výrazněji nezměnilo. Největší bankou regionu zůstává UniCredit s celkovými aktivy přes 121 miliard eur, následují Raiffeisen Bank International (84 miliard), Erste (83,4 miliardy) a Société Générale (78,6 miliardy). Nejvíce pobočak pak má Raiffeisen následovaná UniCredit.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…