ČEZ: Již jen týden zbývá do konce hlasování, které přechody chtějí Východočeši osvětlit

16.05.2013 9:50

Ještě týden mohou lidé pomoci osvětlit přechody v anketě Skupiny ČEZ. Na přechodech pro chodce loni zahynulo 35 lidí. Bezpečnostním prvkem, který dokáže tuto smutnou statistiku výrazně zlepšit, je kvalitní osvětlení. Obyvatelé východních Čech teď mají poslední týden na to, aby svými hlasy rozhodli, které přechody osvětlí Skupina ČEZ v projektu Vaše volba 2013. Hlasování končí v pátek 24. května 2013.

ČEZ: Již jen týden zbývá do konce hlasování, které přechody chtějí Východočeši osvětlit
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Na prvním místě jednoznačně vede Hradec Králové s počtem hlasů 2 902, na druhém místě je Trutnov, na Hradec ale ztrácí 1 357 hlasů. Třetí místo náleží Náchodu s počtem 1 377 hlasů. V těsném závěsu následuje Česká Třebová – 1 363 hlasů, Pardubice -   1 173 hlasů a Chrudim s 910 hlasy. Na dalších místech jsou Holice, Nová Paka, Rychnov nad Kněžnou a poslední příčku má zatím Moravská Třebová. Ale až do 24. května se výsledky budou měnit na základě Vašeho hlasování. 


Podle statistik sice každým rokem ubývá nehod, kdy dojde ke srážce automobilu s chodcem, i tak je toto číslo stále vysoké. Jen v loňském roce cestu přes přechod nepřežilo 35 chodců, těžce raněných bylo 220 lidí. Zásadním bezpečnostním prvkem, který dokáže přispět ke zvýšení bezpečnosti na přechodech pro chodce a snížit tak tuto smutnou statistiku, je kvalitní osvětlení. Proto se společnost ČEZ rozhodla oslovit veřejnost, aby v projektu Vaše Volba 2013 a vybrala nejnebezpečnější přechody, které budou vybaveny světly. Projekt probíhá v součinnosti s Policejním prezidiem ČR a organizací BESIP.

I na východě Čech je stále velký počet silničních přechodů, které představují pro chodce riziko.  „Vítáme  možnost přispět k bezpečnosti chodců. Podle statistik  kvalitní osvětlení přechodu může snížit počet úmrtí až o 65 procent“, říká kapitán Jiří Nejezchleb z dopravní policie Královéhradeckého kraje. „Velmi proto oceňujeme celou akci, ve které společně se Skupinou ČEZ a BESIPEM pomůžeme vybrat a osvětlit přechody, které si lidé sami vyberou svým hlasováním,“ doplňuje kapitán Nejezchleb.

V projektu Vaše volba 2013 Skupiny ČEZ mohou lidé hlasovat na webových stránkách ČEZ www.cezregiony.cz až do konce pátku 24. května a sami si  určit, které přechody jsou nejnebezpečnější a potřebují proto vybavit osvětlením.

„Průběžné výsledky volby jsou dostupné on-line. Veřejnost proto může sledovat, jak si zrovna ten jejich přechod vede, a mohou do jeho podpory zapojit třeba další známé,“ doplnila Šárka Samková ze Skupiny ČEZ.

Na východě Čech nominovali odborníci z Policejního prezidia ČR, s nimiž ČEZ na projektu spolupracuje, celkem 10 nebezpečných přechodů. Z nich zvolí lidé tři přechody, další dva pak ještě vybere odborná komise s krajskými zástupci Dopravní policie a BESIPu. Ti svým odborným doporučením zajistí, že ty skutečně nejpotřebnější přechody budou osvětleny.

*Čísla aktuální k 16. 5. 2013 k 8.00 hodině – každou minutu se mění. Více na www.cezregiony.cz

Přehled nominovaných přechodů ve východních Čechách: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…