ČEZ: Čistá doprava má v Moravskoslezském kraji a Ostravě zelenou

19.05.2013 10:08

Moravskoslezský kraj a město Ostrava se dnes podpisem memoranda o spolupráci se Skupinou ČEZ oficiálně připojily k projektu Elektromobilita Skupiny ČEZ s cílem podpořit rozvoj této formy dopravy na severu Moravy.

ČEZ: Čistá doprava má v Moravskoslezském kraji a Ostravě zelenou
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Slavnostní podepsání memoranda doprovázelo předání elektromobilů Peugeot iOn novým partnerům projektu. Moravskoslezský kraj získal dva vozy, město Ostrava jeden vůz. Rozvoj elektromobility je jedním z příspěvků ke zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji.

V prostorách krajského úřadu Moravskoslezského kraje došlo k podpisu memoranda o spolupráci v oblasti rozvoje elektromobility mezi skupinou ČEZ a dvěma novými partnery: Moravskoslezským krajem a městem Ostrava. Podpisu se zúčastnil Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje, primátor Ostravy Petr Kajnar, a Pavel Cyrani, ředitel divize strategie energetické společnosti ČEZ. „Čistší, zelenou dopravu se v rámci projektu Elektromobilita ČEZ snažíme rozvíjet po celé republice. Moravskoslezský kraj je vůbec prvním krajem, který se do projektu zapojil jako celek,“ upřesňuje význam podpisu memoranda Pavel Cyrani.

Pro severomoravský region má elektromobilita zásadní význam. „Může významně přispět ke zlepšení kvality ovzduší v celém kraji a tím i životních podmínek občanů. Plně podporujeme rozvoj elektromobility v našem regionu. Jde o dopravu budoucnosti,“ dodává Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Na severu Moravy už několik elektromobilů jezdí. Využívají je například technici ČEZ Měření. Dobíjet tyto vozy lze mimo jiné i u dvou ostravských veřejných dobíjecích stanic. V rámci spolupráce Skupiny ČEZ s Moravskoslezským krajem byla dnes uvedena do provozu nová dobíjecí stanice umístěná přímo před krajským úřadem. „Elektromobily představují zajímavou alternativu pro budoucnost. Budou-li úspěšné, mohou bezesporu přispět ke zlepšení životního prostředí nejen v našem regionu. Jsme rádi, že můžeme jeden vůz vyzkoušet,“ potvrzuje zájem na rozvoji ekologicky šetrné dopravy také Petr Kajnar, primátor města Ostravy, který pro město převzal jeden elektromobil. Ten budou používat městští úředníci jako běžný služební vůz.

V Moravskoslezském kraji jsou ode dneška další tři elektromobily. Brzy přibydou další. V letošním roce totiž přijde na český trh řada nových modelů vozů využívajících k pohonu elektrickou energii. „V průběhu příštích dvou let bude do ČR uvedeno až 15 modelů elektromobilů od předních světových automobilek.

Parametry vozidel se postupně zlepšují a jejich cena přitom klesá. Společnost ČEZ tento způsob dopravy, který je šetrný k životnímu prostředí i lidem, plně podporuje. Dnes podepsané memorandum je toho důkazem. Zároveň připravujeme komplexní řešení pro uživatele elektromobilů, které bude zahrnovat veřejné, domácí či firemní dobíjení a další služby. Rádi bychom tyto služby představili ještě letos,“ uvádí Pavel Cyrani, ředitel divize strategie energetické společnosti ČEZ.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita již v roce 2010 jako součást strategické iniciativy FUTUR/E/MOTION. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice více než 30 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové a ve Vrchlabí. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců.

V rámci pilotního projektu je provozováno 40 elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například města Vrchlabí, či Pardubice, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Tesco, Kaufland, nebo automobilky jako Škoda Auto, Peugeot, Mercedes-Benz nebo Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…