ČEZ: Smutnou statistiku na přechodech pro chodce může zlepšit osvětlení

20.05.2013 11:16

Už jen pět dní mohou Češi hlasovat, které přechody chtějí osvětlit. V projektu Vaše volba 2013 osvětlí Skupina ČEZ 35 přechodů po celé České republice.

ČEZ: Smutnou statistiku na přechodech pro chodce může zlepšit osvětlení
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

 

Jen za první čtyři měsíce letošního roku se na vyznačených přechodech pro chodce stalo 368 dopravních nehod, při nichž se 59 lidí těžce zranilo, a čtyři zahynuli. Bezpečnostním prvkem, který dokáže tuto smutnou statistiku až o dvě třetiny zlepšit, je kvalitní osvětlení. Obyvatelé České republiky teď mají posledních pět dní na to, aby svými hlasy rozhodli, které přechody osvětlí Skupina ČEZ v projektu Vaše volba 2013. Hlasování končí v pátek 24. května.

Během uplynulých pěti týdnů už v projektu hlasovalo celkem 85 831 lidí. Nejvíce se zapojili obyvatelé jižní Moravy a Vysočiny, kteří svým přechodům poslali 14 045 hlasů. Ve srovnání s nimi výrazně méně hlasují obyvatelé Středočeského kraje a Prahy a také Západočeši, kteří nepřekonali sedmitisícovou hranici.

V celorepublikovém žebříčku prozatím na prvním místě figuruje brněnský přechod v Bauerově ulici se 3 582 hlasy. Nejmenší počet hlasů, a to 312, doposud získal přechod v moravské obci Mořice. „Průběžné výsledky volby jsou dostupné on-line. Veřejnost proto může sledovat, jak si zrovna ten jejich přechod vede, a mohou do jeho podpory zapojit třeba další známé,“ uvedla Šárka Samková ze Skupiny ČEZ.

Lidé mohou vybírat celkem ze 70 nominovaných přechodů. Nejaktivnějším regionem z hlediska počtu obyvatel obcí, v nichž se vybrané přechody nachází, je suverénně Jihočeský kraj, kde hlasoval každý sedmý občan. V porovnání s tím ve středočeských obcích a pražských čtvrtích s nominovanými přechody hlasoval jen každý 2 500. obyvatel.

Bezpečnost na českých přechodech pro chodce není lhostejná ani lidem žijícím v zahraničí. Více než tři tisíce hlasů přišlo z jiných zemí. S přehledem vede Slovensko, kde hlasovalo 3129 lidí, následuje Německo se 150 hlasy a Francie, kde pro osvětlení přechodů hlasovalo 60 lidí. Perličkou jsou ale i dva hlasy zaslané z Kuala Lumpur v Malajsii, jeden z Libanonu nebo třeba po jednom z Brazílie a Běloruska. Drtivá většina těchto hlasů podpořila pražské přechody.

V projektu Vaše volba 2013 Skupiny ČEZ mohou lidé hlasovat na webových stránkách ČEZ www.cezregiony.cz až do konce pátku 24. května. 

ČEZ dělí republiku na celkem sedm distribučních regionů. V každém z nich nominovali odborníci z Policejního prezidia ČR, s nimiž ČEZ na projektu spolupracuje, celkem 10 nebezpečných přechodů. Z nich zvolí lidé tři přechody, další dva pak ještě vybere odborná komise s krajskými zástupci Dopravní policie a BESIP. Ti svým odborným doporučením zajistí, že ty skutečně nejpotřebnější přechody budou osvětleny.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.