Artesa: Většině družstevních záložen se v Česku daří

20.05.2013 14:43

Umí totiž nabídnout to, co banky nedokáží.

Artesa: Většině družstevních záložen se v Česku daří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V současné době se spořitelní družstva stávají čím dál tím žádanějším finančním partnerem pro mnoho fyzických i právnických osob. Díky příznivé poplatkové politice a vysokému úročení na depozitních účtech vyhledává jejich služby stále více lidí. Dle dat z asociace družstevních záložen stoupl za minulý rok počet klientů spořitelních družstev o více jak 14 500 členů. V procentech se jedná o meziroční nárůst o 27%.

Minulý rok byl pro spořitelní družstva extrémně příznivý. Čeští občané začali projevovat vysoký zájem o produkty spořitelních družstev, což se odrazilo především v meziročním nárůstu vkladů a úvěrů, který přesáhl v obou případech 30%.

„To, že lidé pomalu přichází k závěru, že jim družstevní záložny mohou nabídnout stejné produkty za mnohdy výhodnějších podmínek a s úplně jiným servisem, než je tomu v případě bank, nás samozřejmě těší. Naše čísla tento trend potvrzují. Počet klientů se zdvojnásobil z cca. 850 na konci roku 2011 na cca. 1700 na konci roku 2012,“ sdělil Petr Jeníček, generální ředitel spořitelního družstva Artesa.

Že se pozice družstevních záložen na trhu v posledních letech rapidně zlepšuje, potvrzuje i Jan Kotíšek, tajemník Asociace družstevních záložen: „Záložny jako celek v průběhu roku 2012 dále navyšovaly svůj kapitál, a to tempem převyšujícím nárůst spravovaných vkladů. Tento vysoce pozitivní vývoj se projevil významným meziročním nárůstem ukazatele kapitálové přiměřenosti, který představuje stěžejní ukazatel stability finanční instituce. Souhrnná hodnota tohoto ukazatele za členské záložny jako celek dosáhla úrovně 13,1%, což vysoce přesahuje regulací předepsaných 8%.“

To, co táhne potencionální úvěrové klienty k  záložnám, je především osobní a zcela individuální přístup a tím i výhodné parametry úvěrů přizpůsobené potřebě klienta. To může znít jako klišé, ale možnost posouzení každé žádosti pracovníkem záložny, nikoli jen počítačovým systémem, jenž řadu aspektů nemůže zohlednit, přináší žadatelům servis, který v běžných bankovních domech nedostanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…