VZP uhradí protonovou terapii 10letého chlapce v Praze

20.05.2013 15:15

Všeobecná zdravotní pojišťovna rozhodla, že uhradí péči v Protonovém centru v Praze svému 10letému klientovi. Protonovou terapii mu doporučili jako jedinou možnou specialisté z Fakultní nemocnice Motol.

VZP uhradí protonovou terapii 10letého chlapce v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

 

Chlapec s nádorem v lebce prodělal v dubnu dvě operace v motolské nemocnici a zároveň je indikován na další léčbu prostřednictvím chemoterapie. VZP považuje lékaře z Fakultní nemocnice Motol za mimořádně odborně erudované a o jejich doporučení protonové terapie nemá sebemenší pochyby.
 
Vzhledem k tomu, že 10letý hoch prodělává na vysoce specializovaném a kvalitním pracovišti v motolské nemocnici komplexní operativní i chemoterapeutickou léčbu, a také proto, že delší cestování by mohlo jeho stav zhoršit, rozhodla se VZP, že ho nebude převážet na zahraniční pracoviště a uhradí jeho ozařování v Protonovém centru v Praze.
 
Veškeré právní spory mezi pražským protonovým centrem a VZP, stejně tak jako skutečnost, že pražské centrum je podle zkušeností VZP podstatně dražší, než některá zkušenější protonová centra v cizině, musí jít v tomto případě stranou. Pro VZP je jednoznačnou prioritou zdraví a život klienta. Protože ze zdravotních důvodů se protonová terapie v Praze jeví jako jediná možná, VZP ji chlapci uhradí.
 
Zároveň je nicméně třeba konstatovat, že uvedený případ nic nemění na rozhodnutí VZP, že své klienty, kteří protonovou terapii nezbytně potřebují a jejich zdravotní stav to umožní, bude pojišťovna i nadále posílat do zkušenějšího a ekonomicky výhodnějšího Protonového centra v Mnichově.
 
Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

reklama

autor: VZP

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…