MediaResearch: Češi přesouvají každodenní aktivity na internet

21.05.2013 18:35

Aktuální studie společnosti MEDIARESEARCH zpracovaná pro Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) poukazuje na rostoucí oblibu sociálních sítí, online nákupů a poslechu hudby na internetu.

MediaResearch: Češi přesouvají každodenní aktivity na internet
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Naopak klesající tendenci dlouhodobě zaznamenává instant messaging, tedy využívání chatovacích klientů jako ICQ, MSN a dalších. Výsledky zaznamenávají meziroční trendy na internetu mezi lety 2008 a 2012. Od počátku projektu se výzkumu zúčastnilo více než 38 tisíc respondentů využívajících internet starších 10 let.
 
 Společnost MEDIARESEARCH aktuálně přináší poslední výsledky Strukturálního exkluzivního kontinuálního výzkumu (SEKV), ze kterého vyplývá několik dlouhodobých trendů v chování internetových uživatelů. Výsledky reflektují například skutečnost, že čím dál více internetových uživatelů je aktivních na sociálních sítích. Od roku 2008, kdy Facebook a jemu podobné sociální sítě používalo v Česku pouhých 12 % ze všech uživatelů internetu, se účast na těchto webech zvýšila v roce 2012 až na 54 %.
 
 Podobný trend zaznamenávají také servery umožňující online nákupy, ačkoli jejich meziroční nárůst v oblíbenosti již není tak výrazný jako u sociálních sítí. V roce 2012 nakupovalo online zhruba o 14 % více internetových uživatelů než v roce 2008. Čím dál více populární je také poslech hudby online, který v současnosti preferuje o 6 % více uživatelů než v roce 2010.
 
 Výzkum poukázal také na dlouhodobě stabilní oblibu internetových vyhledávačů, jakými jsou například Google, Seznam nebo Bing. Využívá je zhruba 86 % uživatelů. Naopak klesající tendenci můžeme sledovat u takzvaného instant messagingu, tedy komunikování skrze klienty, jakými jsou ICQ nebo MSN. Ty od roku 2010, kdy mezi českými uživateli zažívaly svůj vrchol používá o 7 % méně lidí aktivních na internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…