URS Czech: Revize a kontroly plynu mají nedostatky a vedou k neštěstím

26.05.2013 17:03

Většina výbuchů plynu, u kterých zasahují hasiči, je podle vyšetřovatelů zapříčiněna lidskou nedbalostí či technickou závadou.

URS Czech: Revize a kontroly plynu mají nedostatky a vedou k neštěstím
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Nedávný výbuch potrubí u Národního divadla v Praze zalarmoval plynaře, kteří při masivní kontrole zjistili přibližně stovku drobných úniků plynu. Drtivá většina byla u rozvodů v domácnostech. Kontrola byla provedena zvýšením koncentrace zápachové látky. Podle zástupců URS Czech, nadnárodní společnosti zabývající se certifikací mezinárodních podnikových standardů se zastoupením v Česku a sesterské firmy URS Inspekce, je přitom možné neštěstím zabránit. Stačí pravidelná kontrola a důsledné zabezpečení. Přestože se plynaři dušují, že ji provádějí, inspekce ukazují na značné nedostatky. Platná legislativa kontroly a revize lidem nenařizuje, povinnost se týká jen právnických osob.
 
Plynaři tvrdí, že v Praze kontrola těsnosti plynovodů probíhá minimálně jednou za rok a ve stejném intervalu je prováděna i obdobná kontrola regulátorů tlaku plynu. Mnohdy však nejsou kontroly prováděny důsledně. „Periodická revize existuje na papíře. Častým prohřeškem, o kterém se veřejně ví, je právě nedůsledná revize a zprávy psané takříkajíc od stolu. Případně externí pracovníci firem najímaní na revize,“ upozorňuje na možné nedostatky Petr Maličovský, generální ředitel URS Czech. Preventivní údržba přitom dle jeho slov v praxi téměř neexistuje. Údržba se dělá účelově. Vyhodnocují se až úniky a to je mnohdy příliš pozdě. „Riziko se zvýšilo v důsledku změn přístupu k prevenci v minulých letech,“ doplnil.
 
Zabránit neštěstím způsobeným při úniku plynu ze zařízení v objektech lze právě pravidelnou kontrolou plynových rozvodů a spotřebičů. V případě pochybností je třeba se okamžitě obrátit na linku plynařů určenou pro řešení poruch. Revize se má podle platných předpisů provádět jedenkrát za tři roky a kontrola jednou za rok. Součástí revize je provedení kontroly těsnosti. Do kontrol by měla být zahrnuta veškerá plynová zařízení v bytových či rodinných domech., jako jsou plynové sporáky, karmy, kotle či jiné spotřebiče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…