Český rozhlas hostí 60. ročník Mezinárodní tribuny skladatelů

24.05.2013 8:22

Mezinárodní tribuna skladatelů je nejvýznamnější setkání rozhlasových tvůrců, dramaturgů, producentů a skladatelů věnujících se soudobé hudbě.

Český rozhlas hostí 60. ročník Mezinárodní tribuny skladatelů
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Cílem fóra, které pořádá Mezinárodní hudební rada, je výměna a vysílání nahrávek nejzajímavějších děl vzniklých během posledních pěti let.  Český (resp. Československý) rozhlas se Tribuny účastní od 60. let minulého století. Letošní jubilejní ročník, který se bude konat ve dnech 28. až 31. května ve Studiu A v pražském Karlíně, Český rozhlas vůbec poprvé spolupořádá.

Když se v roce 1954 pod patronací UNESCO konala Tribuna poprvé, zúčastnili se jí zástupci francouzského, hesenského, belgického a švýcarského rozhlasu. Po šedesáti letech se na ni sjede na 30 delegátů z Evropy, Austrálie, Dálného východu i Latinské Ameriky.

„Jedná se o unikátní akci, která díky rozhlasovému vysílání umožňuje šíření nejnovějších hudebních děl do celého světa,“ říká generální tajemnice Mezinárodní hudební rady Silja Fischer.

Výjimečná akce probíhá jako soutěž mezi nahrávkami, které jednotlivé rozhlasové organizace nominují. Jejich delegáti si všechny nahrávky poslechnou a následně o nich hlasují. Z hlasování vzejde vítěz „generální“ kategorie pro skladatele bez věkového omezení a vítězná nahrávka autora do třiceti let.

V minulosti Český rozhlas zaznamenal úspěch, když vyhrála díla Jana Kapra nebo Luboše Fišera a skladby Ondřeje Adámka a Miroslava Srnky se dočkaly desítek odvysílání zahraničními rozhlasy. Letos budou Český rozhlas reprezentovat nahrávky Tria Luboše Mrkvičky (*1978), skladatele působícího na Hudební akademii múzických umění v Praze a pražské pobočce Newyorské univerzity, a Entropic Symphony Petra Cíglera (*1978), který skloubil hudbu s dráhou vědce.

Pořádající země má možnost představit zajímavé projekty a osobnosti domácí scény soudobé hudby. Ve středu 29. 5. v 14:30 tak vystoupí Petr Bakla, umělecký ředitel mezinárodního festivalu soudobé hudby Contempuls, jehož koncerty v Holešovickém prostoru La Fabrika Český rozhlas natáčí a nabízí v rámci programové nabídky Evropské vysílací unie (EBU). Hostem každoročního „composer‘s interview“, rozhovoru se skladatelem pořádající země, bude Kryštof Mařatka, jeden z nejúspěšnějších českých tvůrců současnosti, jehož hodinová kompozice Vábení zazněla na letošním ročníku festivalu Pražské jaro v podání Sboru a Filharmonického orchestru francouzského rozhlasu. Stanice Českého rozhlasu 3 - Vltava ji odvysílala 20. května. Hovořit s ním bude prezident Tribuny, hudební ředitel finského rozhlasu, Heikki Valsta ve čtvrtek 30. května v 14:30.

Tribunu uzavře tisková konference konající se v prostorách Českého rozhlasu. V pátek 30. května v 13:00 na ní budou oznámeny výsledky a zazní ukázky vítězných děl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…