Škoda Vagonka předala na Slovensku poslední soupravu Push-Pull

26.05.2013 9:10

Poslední desátá souprava Push-Pull byla dnes slavnostně předána do provozu na hlavním nádraží v Bratislavě. Zároveň Škoda Vagonka podepsala novou smlouvu s Železničnou spoločností Slovensko na dodávku jednoho kusu třívozové patrové jednotky řady 671 s opcí na dalších osm jednotek.

Škoda Vagonka předala na Slovensku poslední soupravu Push-Pull
Foto: Škoda Transportation
Popisek: Příměstské patrové jednotky Push-Pull od Škoda Transportation

Nový kontrakt na elektrické dvoupodlažní jednotky řady 671 je uzavřen na základě vítězství ve veřejné soutěži vyhlášené Železničnou spoločností Slovensko (ZSSK) v prosinci 2012. První souprava bude dodána v létě 2014, poslední – v případě využití opce - v roce 2015. Kontrakt navázal na dodávku deseti kusů těchto souprav, které byly předány v letech 2010 až 2012. Jedná se o dvousystémové elektrické jednotky, jejichž konstrukční řešení vychází z řady elektrických jednotek 471 CityElefant, které jezdí v České republice.

„Slovensko je pro nás tradičně velmi zajímavým trhem. Škoda Vagonka sem dlouhodobě dodává svoje moderní elektrické jednotky, ať už se jedná o právě ukončený kontrakt na deset jednotek Push-Pull nebo dodávku deseti kusů elektrických jednotek řady 671,“ říká Jiří Paruza, ředitel společnosti Škoda Vagonka. Skupina Škoda Transportation na Slovensko už dodala také nejnovější lokomotivy 109 E2.

Úspěšně dokončená dodávka

Smlouva na deset souprav příměstských patrových jednotek Push-Pull byla uzavřena v roce 2009. Výroba souprav byla zahájena v první polovině roku 2010 a zkoušky proběhly na podzim téhož roku. První souprava se na Slovensku objevila už v polovině roku 2011. Na dodávkách se mimo jiné podílela celá řada slovenských firem, například modernizaci lokomotiv řady 263 prováděla podle dokumentace Škody Transportation společnost ŽOS Zvolen.

„Soupravy typu Push-Pull jsou tažené nebo tlačené lokomotivou, zatímco na druhé straně je umístěn řídicí vůz. V praxi to znamená, že při příjezdu do konečné stanice nemusí být lokomotiva přepřahána na opačný konec soupravy. Strojvedoucí pouze přejde na stanoviště v řídicím voze a lokomotiva zůstane na původním místě. Při zpáteční cestě je tedy lokomotiva na konci vlaku a celou soupravu tlačí,“ říká Ivo Gurňák, obchodní ředitel společnosti Škoda Vagonka.

Řešení tohoto typu přináší úsporu času, energie a používání objízdné koleje, které by jinak byly nutné pro manipulaci s lokomotivou.

Konstrukce vozů Push-Pull splňují všechny nejnovější technické a bezpečnostní standardy. Soupravy rovněž disponují pohodlnými sedačkami, zásuvkami pro napájení počítačů a přehledným informačním systémem. Interiér je navíc klimatizovaný a vozidla umožňují i přepravu osob se sníženou pohyblivostí. 

Škoda Transportation

Škoda Transportation a.s. vznikla jako jedna ze společností navazujících na Škodu Plzeň a její tradici. Jedná se o největší firmu v oblasti kolejových vozidel v Česku. Škoda Transportation disponuje vlastním výzkumem a vývojem, díky kterému dodává na trh špičkové produkty. Zákazníkům nabízí elektrické lokomotivy (Škoda 109E), tramvaje (Škoda Elektra a Škoda ForCity), vozy metra, trolejbusy a komponenty pro kolejová vozidla. Své výrobky úspěšně dodává do řady českých i evropských měst. Více informací na www.skoda.cz/transportation.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …