Agentura J.L.M.: CO2 – zkáza nebo záchrana Země?

23.05.2013 16:00

Právě zveřejněná studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) přichází s na první pohled šokujícím odhalením: Skleníkové plyny, především oxid uhličitý (CO2), nezpůsobují globální oteplování, jak se dosud soudilo, ale naopak zemskou atmosféru ochlazují.

Agentura J.L.M.: CO2 – zkáza nebo záchrana Země?
Foto: CSO
Popisek: Satelit

Výzkumné centrum NASA Langley došlo na základě analýzy dat získaných přístrojem SABER, který sleduje radiační bilanci horní atmosféry, k závěru, že „skleníkové plyny“ ve skutečnosti blokují až 95% škodlivých slunečních paprsků a tím zabraňují oteplování planety. Vědci se zejména zaměřili na infračervené emise oxidu uhličitého a oxidu dusnatého (NO), dvou látek, které mají klíčovou roli v energetické bilanci vzduchu nad povrchem naší planety.

RNDr. Jan Laštovička, DrSc. vedoucí oddělení aeronomie Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR potvrzuje ochlazovací efekt CO2 v horní atmosféře, ale větší roli podle něj má tento plyn v dolní atmosféře (troposféře), kde ho je více a působí naopak ohřev. Také oxid dusnatý hraje významnou ochlazovací roli v horní atmosféře - zejména při slunečních a geomagnetických bouřích, kdy jeho koncentrace roste. V konečném efektu je ale ochlazující efekt obou plynů v horní atmosféře nesrovnatelně menší, než jejich oteplující efekt v nižších vrstvách.

Mgr. Ondřej Lhotka z oddělení klimatologie stejného ústavu, k tomu dodává, že výsledky studie NASA jsou chybně interpretovány tak, že člověkem podmíněný nárůst koncentrací CO2 a NO vlastně způsobuje ochlazování planety. „Klimatická změna je mediálně dost propírané téma a existuje spousta lidí, ať už mezi "klimaskeptiky" nebo "klimaalarmisty", kteří, bohužel často i záměrně, píší články, které jsou založeny právě na nesprávných interpretacích skutečného stavu,“ říká Ondřej Lhotka z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

Podle dalších expertů je při posuzování tohoto „senzačního“ výkladu americké vědecké studie nutné brát do úvahy také zájmy producentů břidličného plynu, který způsobil v USA doslova cenovou revoluci, která už se promítá i do energetiky v Evropě a Japonsku. Levný břidličný plyn umožňuje v USA odstavovat uhelné elektrárny, které jsou největším producentem CO2, ale začíná už se mluvit i o odstavování jaderných elektráren, které jako jediný velký energetický zdroj naopak neprodukují při provozu vůbec žádné skleníkové plyny. Plynové elektrárny produkují průměrně 500 tun CO2 na jednu vyrobenou gigawatthodinu elektřiny, uhelné kolem tisíce tun.

Další informace:

Nová teorie NASA, resp. její výklad, ještě více rozviřuje celosvětově diskutované téma globálního oteplování. Většina klimatologů a ekologů se přiklání k názoru, že skleníkové plyny produkované zejména při spalování fosilních paliv v energetice a dopravě, způsobují prokazatelný vzestup průměrných teplot na celé planetě v uplynulých padesáti letech a všechny důsledky z toho plynoucí změny klimatu: vyšší výskyt ničivých tropických bouří, sušší a teplejší léta v mírném pásu, záplavy v tropech, tání ledovců atd. Vlivným představitelem této názorové skupiny je Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) založený v roce 1988, který v roce 2007 získal společně s bývalým americkým viceprezidentem Alem Gorem Nobelovu cenu za mír. Gore je asi nejznámějším zastáncem teorie antropogenního (člověkem způsobeného) globálního oteplování.

Menší část odborníků se přiklání k názoru, že oteplování Země je cyklická záležitost, ke které v historii už došlo mnohokrát a lidská činnost na ni nemá velký vliv. Hlavní příčinou těchto změn jsou podle této teorie vnější faktory jako vyšší sluneční aktivita, odchylky v rotaci zemské osy a podobně. Další vědci sice souhlasí s tím, že člověk se podílí svou činností na globálním oteplování, ale odmítají názor, že už došlo k těžkým a nezvratným změnám, které budou mít zhoubný vliv na budoucnost Země. Představitelem tohoto názorového proudu je např. dánský statistik a „skeptický ekolog“ Björn Lomborg.

Spíše osamělým hlasem ve světové diskusi o této problematice je názor bývalého českého prezidenta Václava Klause, že spory o globálním oteplování jsou ve skutečnosti debatou o lidské svobodě, která je podle jeho názoru ohrožena.

Zdroj:

Solar Storm Dumps Gigawatts into Earth's Upper Atmosphere. Internet: http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2012/22mar_saber/
Nasa-study-shows-co2-cools-atmosphere. Internet: http://iceagenow.info/2013/04/nasa-study-shows-co2-cools-atmosphere/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…