Správa Národního parku Šumava hledá inspiraci v národních parcích po celé Evropě

24.05.2013 11:44

Správa NP a CHKO Šumava navazuje spolupráci s řadou zahraničních národních parků.

Správa Národního parku Šumava hledá inspiraci v národních parcích po celé Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

V minulém týdnu navštívilo několik pracovníků správy šumavského parku 4 národní parky Velké Británie. Kromě navázání nových osobních kontaktů by měly nově získané poznatky přinést zlepšení spolupráce s lidmi žijícími na Šumavě i v práci s návštěvníky. Návštěvníci Šumavy se mohou těšit na nové pozorovatelny sloužící ke sledování ptáků, vylepšené značení turistických tras, nové informační tabule a větší množství suvenýrů.

Partnery a inspiraci v národních parcích po celé Evropě hledá Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava. Také proto někteří jeho nejbližší spolupracovníci během minulého týdne navštívili čtyři národní parky Velké Británie.

„Považuji za nezbytné, aby se naši pracovníci v zahraničních národních parcích setkávali s tamní realitou pravidel ochrany přírody, s péčí o návštěvníky, ale zejména se způsobem spolupráce s místními lidmi a komunitami,“ říká ředitel Mánek.

To je věc, která se na Šumavě dlouho zanedbávala. Pro ředitele Mánka, který je sám rodákem ze Šumavy je jednou z priorit tyto nedostatky napravit.

Během týdenní pracovní cesty navštívili zaměstnanci správy parku postupně 4 národní parky Velké Británie – Peak District, Northumberland, Cairngorms a Loch Lomond.

„Spolupráce jednotlivých britských správ parků s regionem, samosprávami, místními podnikateli, podpora profesionálního a přitom k přírodě šetrného cestovního ruchu - to jsou aspekty ochrany přírody, které jsme v Anglii hledali a řadu z nich také našli,“ shrnuje Mánek.

Pracovníky šumavského parku v Anglii a Skotsku zaujal systém značení, počet a podoba informačních tabulí podél cest, naprosto běžné placení parkovného, které se zpětně využívá na údržbu cest a péči o zvířata. V informačních střediscích je zcela běžný systém kvalitního občerstvení, stejně tak naleznete dobré občerstvení i v odlehlých místech divoké přírody. Všude je možné koupit suvenýry, které turisté rádi vyhledávají.

„Velmi propracovaný je zde systém zařízení pro návštěvníky, která nabízejí celou škálu služeb. Je to výhodné nejen pro hosty, kteří mají vše na jednom místě, ale zároveň si z prodeje vydělávají na svůj provoz samotná zařízení. Pokud výrobky pocházejí z místa, tak jde o příjmy pro celý region,“ říká Josef Štemberk, odpovědný za práci s veřejností v Národním parku Šumava.

Na druhou stranu se při návštěvě anglických národních parků zaměstnanci ze Šumavy znovu ubezpečili o obrovských hodnotách, které má šumavský park. „Uvědomujeme si, že příroda na Šumavě je jednou z nejzachovalejších v celé Evropě. Přesto člověk nikdy nepozná tu pravou hodnotu domova, dokud ho nesrovná s cizím územím. Proto bylo důležité, že cestu absolvovali také zástupci z regionu a Rady Národního parku Šumava,“ vysvětluje Miroslav Böhm, náměstek pro ochranu přírody.

Národní park Šumava je také naprosto výjimečný a unikátní tím, že na jeho území žijí od nepaměti lidé, kteří dokáží žít v souladu s přírodou a to tak kvalitně, že zde mohl být vyhlášen národní park. V současnosti leží na jeho území 22 obcí, za posledních 100 let se však počet obyvatel na Šumavě snížil 19 krát.

„Aktivisté a někteří radikální politici považují šumavské obyvatele jako škůdce přírody. Naše vedení to vidí úplně opačně. Vnímáme místní lidi jako ty nejlepší ochránce. Každý, a to platí všude na světě, si svého domova váží a přirozeně ho chrání. Chceme rozvíjet marketing Národního parku Šumava na exkluzivní realitě, jinde v Evropě nevídané - na dlouhodobém soužití místního člověka s divokou přírodou,“ uvádí ředitel Jiří Mánek.

„Společně s místními chceme takto postupovat a vytvořit na Šumavě prostor pro život a hrdost místních na národní park, tak jako jsme to viděli ve Velké Británii. Tam jsme poznali, že jsou místní na svůj národní park hrdí. Náležitě z toho profitují a to i s významnou pomocí správy parku“ doplňuje Zdenka Lelková, manažerka Správy NP a CHKO Šumava pro regionální spolupráci.

Během loňského roku začala správa parku velmi intenzivně a úspěšně spolupracovat s místními farmáři, kteří na Šumavě hospodaří. Jako součást tradiční obživy obyvatel se na Šumavu po letech vrátí chladnokrevní koně.

„Již dnes reálně podporujeme místní farmáře a chceme podporovat i místní drobné podnikatele a snažíme se jim vytvořit prostor pro možnost uplatnění se. Značka Národní park Šumava musí být pro všechny místní obyvatele opravdovým přínosem,“ doplňuje svou vizi ředitel Mánek. Vedle ochrany přírody je důležitá také ekonomika a sociální zázemí obyvatel. Jsou to hlavní pilíře, na kterých Správa šumavského parku staví své priority.

„Sociální aspekty ochrany přírody vnímám jako klíč k trvalé prosperitě. To je oblast, která byla doposud velmi opomíjena, ze strany Správy NP a CHKO Šumava možná i záměrně zanedbávána. Zatímco v ochraně divoké přírody hledáme inspiraci spíše jinde v Evropě, tak v sociální sféře získáme kvalitnější inspiraci právě v národních parcích Velké Británie,“ uvádí Jiří Mánek.

Cesty za odbornou inspirací zaměstnanců parku do zahraničních národních parků pořádal ředitel Mánek již v letech 2004 až 2006, když byl náměstkem tehdejšího ředitele Správy NP a CHKO Šumava Aloise Pavlíčka.

Takto navštívili zaměstnanci šumavského parku Národní park Kalkalpen v Rakousku, nebo Harz v Německu. Samozřejmostí jsou návštěvy NP Bavorský les.

S ředitelem Národního parku Kalkalpen Erichem Mayrhoferem se setkal Jiří Mánek před půl rokem znovu, a podle vzoru těchto rakouských kolegů také připravujeme novou propagační publikaci o NP Šumava, která bude mít za úkol nalákat návštěvníky na divokou přírodu.

Jiří Mánek se také pravidelně setkává s ředitelem Národního parku Bavorský les a pro odborné pracovníky ochrany přírody Národního parku Šumava chystá návštěvu švýcarského národního parku na konci letní sezóny.

„Zaměstnanci péče o lesní ekosystémy pak pojedou nejspíš do Schwarzwaldu. V lesních porostech NPŠ s trvalým managementem se v rámci přestaveb lesních porostů uplatňují výběrné principy a ve Schwarzwaldu mají výběrné lesy, využívání přirozené obnovy a trvalé zachování zápoje lesa dlouhodobou tradici. Významný je také fakt, že šetrné multifunkční využívání lesa v tomto německém pohoří zohledňuje i přítomnost jedné z největších tetřevích populací v Evropě,“ uvádí Jan Kozel, náměstek ředitele pro lesní ekosystémy.

Organizovat takové služební cesty není levná záležitost, ale investice do odborné a praktické způsobilosti zaměstnanců vnímá vedení Správy NP a CHKO Šumava jako nejlepší možnou. „Nikdy v knížkách a obrázcích nevyčtete to, co vám může dát bezprostřední kontakt s realitou a s místními autoritami,“ vysvětluje svůj recept na vzdělávání ředitel Mánek.

Současné vedení správy šumavského parku si organizování takových služebních cest může dovolit i díky lepšímu zpeněžení dřeva, které se na území Národního parku Šumava vytěží. Prodej přes elektronické aukce cenu dřeva výrazně navyšuje. Díky tomu současné vedení správy parku za dřevo inkasuje o miliony korun více, než bývalo zvykem v minulých letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…