Čeští průmyslníci vyzvali k zastavení podpory OZE od roku 2014

25.05.2013 14:00

Čelní představitelé českého průmyslu žádají, aby nejpozději do 30. 6. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Energetický regulační úřad (ERÚ) připravily všechny legislativní kroky pro zastavení provozní podpory obnovitelných zdrojů energií (OZE) od počátku roku 2014.

Čeští průmyslníci vyzvali k zastavení podpory OZE od roku 2014
Foto: ostrava.cz
Popisek: Vítkovické vysoké pece

Dále je nutné administrativně připravit vše potřebné ke snížení poplatku na OZE po notifikaci zákona o Podpoře obnovitelných zdrojů ze strany Evropské komise (EK). Na jednání v Ostravě – Vítkovicích se na tom shodly téměř tři desítky zástupců průmyslových firem.
 
Na základě mnohahodinového jednání vyzvali k podpoře snížení poplatku na OZE celou tripartitu včetně odborů. To proto, že polovina firem už nyní hradí poplatky ze ztráty, nikoli ze zisku, a hrozí, že podniky zahájí rozsáhlé propouštění. Již dříve přestaly investovat, dnes snižují nákup služeb a subdodávek, což dále blokuje oživení české ekonomiky.
 
Za současného poklesu ekonomiky a rostoucí nezaměstnanosti nemůže průmysl dále tolerovat stále rostoucí výběr různých druhů poplatků. „Chceme, aby se poplatky okamžitě zafixovaly a od roku 2014 se začaly snižovat,“ řekl šéf strojírenských Vítkovic Jan Světlík.
 
Po úspěšném schválení zákona o podpoře OZE ze strany Evropské komise musí podle něj následovat vládou slíbené snížení poplatku na obnovitelné zdroje pro průmysl. „Je nutné, abychom všichni společně podpořili tuto snahu Ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu, protože jinak je pozice českého průmyslu existenčně ohrožena. Klesá konkurenceschopnost a víme, že potíže firem, které trápí vysoká míra odvodů, znamenají jednoznačný pokles zaměstnanosti,“ upozorňuje Jan Světlík.
 
V ČR je cena elektřiny pro průmyslové odběratele kvůli OZE jedna z nejvyšších v Evropě. Průmysl odvádí na podporu OZE v průměru 29 % zisku před zdaněním. V energeticky náročných odvětvích je tento ukazatel mnohem horší: hutnictví 50%, chemie 56%, sklárny 62% a papírenství 63%.  Podle oficiálních údajů (RES STUDY IFEC Europe) platí srovnatelné průmyslové podniky ve Francii 5x méně a v  Německu dokonce 34x méně než v ČR, při velkých odběrech (1000 GWh/rok) pak ve Francii 31x méně.
 
Jednání, které se konalo v závěru minulého týdne, byli přítomni předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková a náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Šolc, kteří diskutovali s největšími odběrateli elektřiny v České republice, zástupci oborových svazů a sdružení i špičkových průmyslových podniků, jako jsou například VÍTKOVICE, OKD, EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, Třinecké železárny, Unipetrol, ŽĎAS, Lovochemie, Linde Gas a mnoho dalších.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…