SP ČR: Vysokých škol je v ČR příliš mnoho, sráží to kvalitu

26.05.2013 15:27

V Ostravě proběhl kulatý stůl Spolupráce univerzit s průmyslem a odběrateli, který organizoval Svaz a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava.

SP ČR: Vysokých škol je v ČR příliš mnoho, sráží to kvalitu
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Příliv velký počet vysokých škol brání zvýšení kvality ve výuce a vědě. To je jeden ze závěrů, které zazněly při 5. ročníku kulatého stolu „Spolupráce univerzit s průmyslem a odběrateli“ v Ostravě. Společně ho 22. května uspořádali regionální zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR v Moravskoslezském kraji a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Setkání se účastnily tři desítky zástupců univerzit, průmyslových podniků i veřejné správy.
 
Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Juříček upozornil na radikální propad České republiky v mezinárodních žebříčcích hodnotících úroveň znalostí. V matematice a přírodních vědách, které jsou z hlediska ČR jako jedné z nejprůmyslovějších zemí EU klíčové, jsme poklesli z 8. na 78. místo.
 
„Tento problém si uvědomujeme a snažíme se přijmout opatření, která posílí zájem o matematiku a přírodní vědy,“ ujistil přítomné náměstek ministra školství Jindřich Fryč. 
 
Účastníci kulatého stolu rovněž diskutovali o reformě českého vysokého školství. Mezi hlavními problémy bylo zmíněno financování vysokých škol, které je závislé na počtu přijatých studentů. „Mohli bychom získávat prostředky například podle uplatnitelnosti absolventů na trhu práce,“ navrhoval rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák.
 
Pro úspěšnost reforem je podle průmyslníků i akademiků nutné, aby životnost reformních opatření trvala déle, než jedno volební období. „Například ve Finsku se na všech důležitých krocích musí shodnout všechny parlamentní strany,“ upozornil člen předsednictva Technologické agentury ČR Vladimír Kebo.
 
Podle Pavla Juříčka předpokladem kvalitní vzdělávací soustavy je jasně definovaná hospodářská politika země. „Ta v Česku chybí. Přitom vzdělávací soustava musí být na hospodářskou politiku navázaná. Bez toho jí nemůžeme efektivně reformovat,“ uvedl.
 
Při debatě zazněl i požadavek na snížení počtu vysokých škol v ČR. „Je to jeden ze způsobů, jak vylepšit úroveň výuky i vědy na vysokých školách, v Dánsku s touto strategií uspěli“, zmínil příklad dobré praxe ze zahraničí rektor Ivo Vondrák.
 
Kulatý stůl se dotkl také problematiky vědy. „Je třeba odstranit duplicity ve výzkumu a vývoji na vysokých školách a pracovištích Akademie věd ve prospěch vysokých škol“ navrhnul Vladimír Kebo.
 
Se závěry každoročního setkání pracuje Svaz průmyslu a dopravy ČR při tvorbě svých stanovisek a programových materiálů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…