ČEZ: Návštěvníky z exotických zemí zajímala česká energetika

29.05.2013 15:50

Jednadvacet postgraduálních studentů z Jižní Ameriky, Asie, Afriky a Oceánie se v pondělí 27. května seznámilo s historií, současností a budoucností v oblasti výroby elektrické energie, těžby uhlí a ochrany životního prostředí na severu Čech.

ČEZ: Návštěvníky z exotických zemí zajímala česká energetika
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V rámci svého postgraduálního půlročního studia v sousedním Německu totiž na týden zavítali do České republiky, přičemž jejich první cesta ještě před návštěvou Prahy vedla do Informačního centra klasické energetiky v Elektrárně Ledvice (ICE).
 
„Jsou to účastníci půlročního kurzu při Technické univerzitě v Drážďanech, během něhož se seznamují s možným řešením nejrůznějších ekologických problémů. Všichni jsou totiž ve svých zemích zaměstnanci ministerstev a dalších vládních organizací, které se zabývají životním prostředím a ekologií. Součástí jejich studia je přitom i týdenní pobyt v České republice, aby poznali, jak k životnímu prostředí přistupují evropské země, konkrétně Spolková republika Německo a Česko,“ přiblížil smysl exotické návštěvy v IC ELE Jan Těšitel, z Katedry krajinného managementu zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, která je garantem českého pobytu zahraničních studentů.
 
Podle jeho dalších slov, jde hlavně o to, aby návštěvníci z Jordánska, Paraguaye, Iráku, Argentiny, Ghany, Hondurasu, Libanonu, Seychelských ostrovů, Sýrie, Kyrgyzstánu, Egypta, Číny, Guyany, Rwandy, Etiopie, Kambodže, Tanzanie, Hondurasu, Indie, Argentiny a Pákistánu poznali, jak se k problematice životního prostředí stavějí nejen vlády obou zemí, ale i výrobní podniky a další organizace, včetně nevětších průmyslových podniků. „Proto jsme již po čtvrté zavítali do Informačního centra Skupiny ČEZ v Podkrušnohoří. Smyslem této návštěvy totiž je, aby se seznámili s tím, jak se řeší ekologické problémy v pánevní oblasti,“ dodal Jan Těšitel.                 
 
V Informačním centru se tudíž všichni zajímali hlavně o odsíření elektráren, rekultivace po důlní těžbě a rekonstrukce stávajících či výstavbu nových elektráren tak, aby odpovídal jejich provoz přísným ekologickým normám Evropské unie. Protože každá krajina v Česku má jiný specifický ráz, dalším plánovaným navštíveným místem zahraničních stážistů je mimo jiné Šumava či jihočeský Krumlov. Zatímco v prvním případě se budou věnovat dalšímu poznávání ochrany krajiny v jejím původním rázu, ve druhém se spíše zaměří kulturní kapitál města. Poznání, jak je řešena problematika životního prostředí ve velkoměstě, je pak čeká v Praze.
 
Forma postgraduálního studia v Drážďanech pro zaměstnance státních institucí z rozvojových či třetích zemích, jak byly tyto státy v minulosti nazývány, začala ještě za éry bývalé NDR před třiatřiceti lety. Tenkrát měla pochopitelně jinak orientovaný směr, než je tomu dnes.
 
Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…