AMSP ČR: Dočkáme se kvalitního zákona o státní službě?

28.05.2013 17:46

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) je znepokojena průtahy kolem přijetí účinné legislativy umožňující odpolitizování státní správy, profesionalizaci a zkvalitnění práce a odpovědnosti státních úředníků. Zástupci malých a středních podniků si stěžují, že ve státní správě je vše při starém, úředníci se bojí rozhodovat nebo jsou nekompetentní.

AMSP ČR: Dočkáme se kvalitního zákona o státní službě?
Foto: AMSP ČR
Popisek: AMSP ČR

„Co chvíli slyšíme od vládních i opozičních politiků nářky například na nižší výběr daní živnostníků, ve srovnání například s Německem. Zapomínáme ale na to, že Německo funguje jak efektivní stát, který nabízí firmám profesionální službu a vytváří dlouhodobě s platiči daní zákaznický vztah. Pouze v takovém prostředí je možné očekávat ochotu platit daně vyšší či větší míru jakékoliv další solidarity. Bude-li mi někdo nabízet zmetky, nemůže očekávat, že za ně zaplatím vysokou cenu“, shrnuje současný stav předseda představenstva AMSP Karel Havlíček.

Zákon o státní službě stále není v účinnosti a jeho alternativa, předložená v těchto dnech ministerstvem vnitra do meziresortního připomínkového řízení, nesplňuje nároky stanovené na tyto normy v Evropské unii.  Česká republika tak zůstává jediným státem Evropské unie, který účinnou legislativu upravující postavení státních úředníků nemá, ačkoli to byla jedna z přístupových podmínek.

V důsledku toho je ohroženo čerpání fondů EU po roce 2014, neboť Evropská komise po nás požaduje kvalitní zákon:  Zástupce EK pan Aurelio Cecilio, vedoucí jednotky ESF, se na Konferenci Transparency International ČR - Evropské fondy - jak předcházet rizikům podvodům a zneužívání, konané 16. 5. 2013, vyjádřil o návrhu zákona o úřednících následovně: „Máme spoustu pochyb o jeho kvalitě a zajištění stabilní a efektivní státní správy a toto jsme také komunikovali českým úřadům. Původní zákon o státní službě z r. 2002 vnímáme jako lépe zajišťující požadované cíle. V případě přijetí návrhu zákona o státních úřednících může být čerpání evropských peněz na další programovací období zpochybněno.“

AMSP navrhuje prosazení následujících protikorupčních principů do stávajícího služebního zákona formou novely:

-         Vymezení jasných práv a povinností pro úředníky včetně dostatečné ochrany před politickými tlaky.
-         Transparentní personální politika, včetně povinných výběrových řízení na přijetí do státní správy a na obsazování vedoucích pozic.
-         Jednotný a transparentní systém odměňování s omezením nenárokové složky platu bez smluvních platů.
-         Politické a úřednické funkce jsou odděleny včetně vymezení kompetencí.
-         Jednotná systemizace, ve které budou mít status úředníka pracovníci, kteří vykonávají agendy v oblastech personálních, koncepčních, nakládání s veřejnými prostředky vynakládání veřejných prostředků a kteří rozhodují o právech a povinnostech.
-         Řešení podmínek přestupu odborně kvalitních pracovníků do působnosti nového zákona, s důrazem na absolvování úřednické zkoušky.
-         Zvýšení odpovědnosti úředníků za jejich rozhodování, resp. za správný úřední postup, a důsledné vymáhání škody při jejich pochybení.
-         Funkční ochrana oznamovatelů – úředníků, kteří upozorní na protiprávní nebo nehospodárné jednání, a to minimálně taxativním výčtem důvodů, pro něž je možné takového úředníka propustit.
-         Existence struktury a mechanismů pro jednotný výklad a aplikaci tohoto zákona

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AMSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…