Finsko sází na jádro a biomasu a zlevňuje elektřinu

04.06.2013 17:00

Finsko, které se zavázalo snížit do roku 2050 emise CO2 o 80 %, sází na energetický mix obnovitelné a jaderné energie.

Finsko sází na jádro a biomasu a zlevňuje elektřinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

Jako nejlesnatější stát Evropy může z velké části využívat k výrobě elektřiny biomasu, která má hrát hlavní roli v plánovaném podílu 38% obnovitelných zdrojů na celkové výrobě energií do roku 2020. V roce 2012 se biomasa podílela na celkové výrobě elektřiny z 28%. Pětinu celkové produkce elektřiny Finsko vyrábí ve vodních elektrárnách. Finové se také těší z levné elektřiny. Podle organizace Finnish Energy Industries činila její průměrná tržní cena v loňském roce 3,7 c/kWh (v USD), téměř o 25 % méně než v roce 2011.

Finsko je jednou z mála zemí Evropy s ambiciózními plány na rozšíření své jaderné kapacity. Koncept finského energetického programu počítá s dvojnásobným vzrůstem podílu elektřiny vyrobené štěpením jádra do roku 2025. Až budou všechny jaderné projekty dokončeny, bude v zemi v komerčním provozu 7 reaktorů a podíl elektřiny z jádra by se z dnešních 30% měl do roku 2025 zvýšit až na 60%. Současnými provozovateli jaderných elektráren Olkiluoto a Loviisa jsou státní společnosti TVO a Fortum. Nyní se ke konkurenci přidala soukromá Fennovoima s novou JE Pyhäjoki, jejíž stavbu schválil finský parlament souběžně se stavbou 4. bloku JE Olkiluoto v roce 2010. V nabídce pro Pyhäjoki jsou tlakovodní reaktor AES-2006 o výkonu 1200 MW ruské firmy Rosatom a tlakovodní reaktor EPR firmy Areva s výkonem 1600 MW. Nyní probíhá na ostrově Hanhikivi přípravná fáze stavby, která má trvat 2-3 roky a bude se na ní podílet 1000 pracovníků. Spuštění elektrárny do provozu se plánuje na rok 2020.

Finsko realizuje také velký projekt trvalého úložiště jaderného odpadu Onkalo (finský výraz pro jeskyni) na ostrově Olkiluoto. Začne se využívat od roku 2020, má dosahovat hloubky 400-450m a pojmout jaderný odpad z JE Olkiluoto 1,2,3,4 a Loviisa 1,2. Projekt stál více jak miliardu euro a 30 let času. Pro jaderný odpad z elekrárny Pyhäjoki se ale bude muset vybudovat nové úložiště, pro které dosud není vybraná lokalita.

Za progresivním vývojem jaderné energetiky v zemi stojí finská veřejnost, která podporuje nukleární energii z 61% (EU průměr 44%). Jaderná energie přispívá z velké části na finské HDP, kdy energetičtí provozovatelé představují pro finské hospodářství klíčovou roli. Finská jaderná energetika přispívá i k růstu českého hospodářství - české firmy (např. Škoda, Strojexport, Sigma a další) se podílejí na přestavbách finských elektráren.

Energetická společnost Teollisunden Voima Oyj (TVO) provozuje jadernou elektrárnu Olkiluoto, která je v provozu od roku 1979 (licence do roku 2027).

Olkiluoto 1 a 2 provozuje varné reaktory BWR dodané firmou ABB, které mají být odstaveny po roce 2040. V současné době se staví její třetí blok s největším jaderným reaktorem EPR o výkonu 1600 MW francouzského koncernu Areva, jehož dostavba se protáhla o několik let a podle nejnovějších informací bude dokončena v roce 2015. Konstrukce čtvrtého bloku byla nedávno schválena.

Fortum, druhá největší energetická společnost v zemi, provozuje JE Loviisa, na kterou má licenci do roku 2030. Loviisa 1 a 2 využívá sovětské tlakovodní reaktory typu VVER-440 z roku 1977 (stejný jako JE Dukovany).

DODÁVKA A SPOTŘEBA ELEKTŘINY 2011–2012


Statistika finské výroby elektřiny v roce 2011-2012 (zdroj: Finnish Energy Industry)

Zdroje:

http://www.iea.org/w/bookshop/add.aspx?id=452
http://www.oecd-nea.org/general/profiles/finland.html#nppstatus
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_Finland
http://www.world-nuclear-news.org/NP-Key_role_for_nuclear_in_Finnish_energy_policy-2305134.html
http://www.nucnet.org/all-the-news
http://energia.fi/en/topical-issues/lehdistotiedotteet/energy-year-2012-electricity-upturn-electricity-consumption-due-co
http://www.fennovoima.fi/en/nuclear-power
http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_Finland

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…