ČSOB rozdělila 1 milion na podporu rozvoje finanční gramotnosti

04.06.2013 17:00

V rámci ČSOB Nadačního programu vzdělání banka podpořila celkem 11 projektů zaměřených na zvyšování finanční gramotnosti české veřejnosti. Mezi vítězné projekty byl rozdělen jeden milion korun. Program se každoročně těší velkému zájmu. V tomto, již čtvrtém, ročníku o podporu žádalo 126 organizací s projekty o celkové hodnotě převyšující 19,7 milionu korun.

ČSOB rozdělila 1 milion na podporu rozvoje finanční gramotnosti
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

„O případech, kdy se rodiny ocitnou ve finanční tísni, slýcháme každý den a bohužel takovýchto případů neubývá. Spíše naopak. ČSOB si od podpory projektů zaměřených na finanční gramotnost především dětí, seniorů a osob v těžkých životních situacích slibuje, že budou mít dopad na smutné statistky, a že rodin i jednotlivců, kteří dennodenně padají do osobních finančních pastí, bude ubývat,“ řekla Alena Králíková, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB.

Nejvyšší částkou ČSOB podpořila projekt organizace Eurofall o. s. s názvem Bez práce nejsou koláče. Od ČSOB obdržel celých čtvrt milionu korun. Díky poskytnutým financím budou děti z moravských dětských domovů moci podniknout unikátní letní putování, na kterém budou samostatně hospodařit a spolupracovat v kolektivu. Další podpořené projekty se zaměřily například na finanční vzdělávání venkovských rodin či seniorů. Organizace se chystají oslovovat pomocí tradičních workshopů a přednášek, ale také nevšedními způsoby, jako je turnaj v naučné deskové hře či pohádkové divadelní představení určené pro děti ze základních škol.

ČSOB Nadační program vzdělání je určen pro české nevládní neziskové organizace registrované jako občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, účelová zařízení církví, obce a sdružení obcí a příspěvkové organizace, které chtějí zvýšit finanční gramotnost u dětí, nebo dospělých.

Bez práce nejsou koláče

Organizace: EUFORALL o. s.

Letní putování dětí z moravských dětských domovů a jejich samostatné hospodaření na této dobrodružné cestě pomůže posílit jejich finanční vzdělanost. Jak umět lépe spolupracovat v kolektivu, pomohou získané zážitky z následných zimních vzdělávacích pobytů. Rok plný zajímavých aktivit završí soutěž finanční gramotnosti „Hanácký měšec“.

Projekt podpořen v částce 250 000,- Kč.

Rizika nekalých obchodních praktik

Organizace: Jsme tady, o. s.

Projekt rozšiřuje dosavadní znalosti účastníků se zdravotním kombinovaným postižením v Olomouckém kraji v oblasti finanční gramotnosti. Zaměřuje se na jednání podvodných nebankovních poskytovatelů úvěrů, nekalé obchodní praktiky a na způsoby, jak se chránit, a to konkrétně v oblastech: finské rychlé sms půjčky, internetové bankovnictví na androidních telefonech a tabletech, nekalé praktiky na předváděcích akcích a při podomním prodeji, podvodné úvěrové společnosti,  investice do podílových fondů, důchodové pojištění, právní způsobilost po roce 2014.

Projekt podpořen v částce 30 000,- Kč.

Prevencí proti dluhovým pastím

Organizace: Novohradská občanská společnost o. s.

Cílem projektu je zvyšování finanční gramotnosti místních rodin ve venkovské oblasti česko-rakouského příhraničí. A to prostřednictvím interaktivních seminářů s odborným lektorem na téma Finanční gramotnost s ohledem na konkrétní potřeby v daném regionu a jeho obcích či městech. Ty vyplývají především z geografické polohy oblasti v příhraničí s vazbou na historický kontext – reemigrace, národnostní menšiny a sociální klima.

Projekt podpořen v částce 150 000,- Kč.

Dluhy - úpis čertovi

Organizace: SOŠ a SOU Vlašim

Škola chce interaktivní formou žákům ZŠ předvést, jak se dá utrácet a na druhé straně vyjít i s málem. Formou pohádky o čertovi, který půjčí na cokoliv, ukázat, jak je možné spadnout do dluhové pasti a čertovi do pekla aj. Pro studenty dalších ročníků a učiliště bude připraven vzdělávací program na téma finanční gramotnost, kdy budou samostatně pracovat na svém finančním projektu.

Projekt podpořen v částce 32 000,- Kč.

Školení učitelů ZŠ na téma “finanční gramotnost hrou”

Organizace: Generation Europe, o. s.

V projektu bude vyškoleno 40 učitelů ZŠ z celé České republiky k používání originální výukové platformy Zahrada pro výuku finanční gramotnosti. Jedná se o projektové hry s neobvyklou grafikou a příběhem, které při hraní cvičí matematickou gramotnost, pracují s pravděpodobností, seznamují žáky s ekonomickými pojmy a učí se vytvářet finanční strategie.

Projekt podpořen v částce 42 380,- Kč.

Člověče, braň se!

Organizace: Kostka Krásná Lípa p. o.

Organizace připravila program interaktivních seminářů na středních školách, v klubech seniorů a domech s pečovatelskou službou v Ústeckém kraji, který bude doprovázen putovní výstavou s protidluhovou tématikou a soutěží. V seminářích budou použity ukázky z filmů Šitkredit, Úžera a Šmejdi.

Projekt podpořen v částce 120 000,- Kč.

Týká se to i tebe

Organizace: Péče o duševní zdraví - region Pardubice

Cílem projektu je upozornit lidi, trpícím duševním onemocněním, na nutnost rozumět a chápat finanční problematice, upozornit na rizika spojené s jejich onemocněním ve vztahu k finančním produktům a službám. A to motivační a preventivní kampaní formou spotů s reálnými příběhy klientů služeb, kteří se dostali do potíží vinou finanční „negramotnosti“ a příznaků své nemoci.

Projekt podpořen v částce 35 500,- Kč.

Dluhový labyrint

Organizace: REMEDIUM Praha občanské sdružení

Sdružení plánuje rozšíření již provozovaných internetových stránek www.dluhovylabyrint.cz o internetovou poradnu, díky níž by mohli uživatelé stránek získat i informace z oblasti financí a dluhové problematiky s ohledem na specifika jejich konkrétního případu.

Projekt podpořen v částce 95 500,- Kč.

Peníze pod kontrolou

Organizace: Diakonie ČCE – středisko Západní Čechy

Mládež a mladí dospělí, kteří využívají služeb nízkoprahových zařízení pro děti a mládež či jsou klienty dětských domovů, jsou ze socio-kulturně znevýhodněného prostředí. Prostřednictvím workshopů a rozšíření poradenských služeb poradny v Plzeňském kraji, chce organizace dosáhnout získání potřebných dovedností u svých klientů pro tvorbu udržitelného rozpočtu a uvědomění si vlastní finanční odpovědnosti. Zvýší se tak dovednosti a kompetence v oblasti finanční gramotnosti uvedených rizikových cílových skupin.

Projekt podpořen v částce 168 720,- Kč.

Bankovní komunikace pro seniory na Jablonecku

Organizace: Centrum sociálních služeb Jablonec nad Nisou, p. o.

Projekt je především zaměřen na zvýšení finanční gramotnosti seniorů v oblasti možností bankovní komunikace.

Projekt podpořen v částce 42 000,- Kč.

Máš na to, abys uživil svou budoucí rodinu?

Organizace: Rodinné centrum Všetaty – Přívory, o. s.

Projekt seznámí děti zábavnou interaktivní formou, jak se starat o peníze a spravovat rodinný rozpočet. Prostřednictvím turnaje v deskové hře Finanční svoboda se seznámí se základními finančními produkty, jako jsou úvěry, investování a pojištění. Naučí se zvolit ty správné, a to v co nepříznivějším poměru ceny versus přidaná hodnota. Prostřednictvím hry se také naučí reagovat na obvyklé životní situace jako je ztráta zaměstnání nebo zvýšení daní.

Projekt podpořen v částce 33 900,- Kč.

O ČSOB

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací Skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Kombinujíc sílu svých značek ČSOB (pro bankovnictví, pojištění, správu aktiv, penzijní fondy, leasing a factoring), Poštovní spořitelna (bankovnictví v síti pošt), Hypoteční banka (hypotéky) a ČMSS (financování bydlení), zaujímá Skupina ČSOB silné pozice ve všech segmentech českého finančního trhu. Skupina ČSOB staví na pevném a dlouhodobém partnerství s každým klientem, ať už v oblasti osobních a rodinných financí, ve financování malých a středních firem nebo v korporátním financování. Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …