Česká spořitelna: Peníze, nebo život? Děti si odpoví na výstavě

05.06.2013 9:43

Interaktivní a hravá výstava s názvem Peníze, nebo život? přibližuje dětem svět peněz. Děti se seznámí s jejich historií, výrobou a funkcí. Výstava tak přispívá ke zvýšení finanční gramotnosti dětí.

Česká spořitelna: Peníze, nebo život? Děti si odpoví na výstavě
Foto: Archiv
Popisek: Česká spořitelna - logo

Interaktivní a hravá výstava s názvem Peníze, nebo život? je určená pro děti od 8 let a zábavnou formou je provede světem peněz a seznámí je s jejich historií, výrobou a funkcí. Výstava, kterou přináší Česká spořitelna ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy, potrvá až do 5. ledna 2014. Výstava probíhá v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy, Na Poříčí 52, Praha 8 – Florenc. 
 
Výstava funguje jako hra. Při vstupu děti dostanou svoji osobní spořicí kartu, na kterou se jim načte malý virtuální kapitál. Tyto peníze pak používají na různých stanovištích výstavy a během hry se seznamují s důležitými situacemi souvisejícími s penězi. Ty můžou na jednotlivých místech vydělávat, měnit, spořit, investovat či darovat na prospěšnou věc. Na multimediálních kvízových stanicích si děti zase ověří své nově nabyté znalosti. Smyslem výstavy je dětem nejen ukázat funkci peněz v naší společnosti, ale také to, že je důležité s nimi zodpovědně hospodařit a že ne všechno lze za peníze koupit. Svou koncepcí a obsahem výstava netradiční formou přispívá ke zvýšení finanční gramotnosti dětí, učí je rozvíjet správný úsudek, rozhodování i kritické myšlení. 
 
„Z nápadu uspořádat tuto výstavu jsme byli nadšení. Angažujeme se v oblasti finančního vzdělávání dlouhodobě a tato forma vzdělávání, tedy interaktivní výstava pro děti, je novátorská a účinná. Výstava vhodně doplňuje naše další aktivity, které v oblasti finančního vzdělávání podnikáme,“ řekla Klára Gajdušková, ředitelka firemní komunikace České spořitelny, předsedkyně správní rady Nadace ČS a členka správní rady Nadace Depositum Bonum. 
 
 „Muzeum hlavního města Prahy se v posledních letech výrazně zaměřuje na děti, mládež a rodiny s dětmi jako na své hlavní cílové skupiny. Projekt "Peníze, nebo život?" významně obohatí nabídku muzea o téma, které osobně považuji nejen za aktuální, ale i velmi prospěšné především pro naše mladé návštěvníky," doplnila Zuzana Strnadová, ředitelka Muzea hlavního města Prahy. 
 
Výstava je putovní. Vznikla z podnětu Erste Group jako součást sponzorského programu Přidaná HODNOTA. Vytvořilo ji dětské muzeum ZOOM ve Vídni ve spolupráci s dětským muzeem FRida & freD v Grazu. Po těchto dvou rakouských městech výstava putovala dále na Slovensko a do Rumunska. Po skončení české verze se výstava přesune do Srbska. Výstavu dosud zhlédlo už 80 tisíc lidí.
 
Obsah výstavy je vždy mírně upraven pro potřeby dané země. Na české verzi muzeum spolupracovalo také s Náprstkovým muzeem asijských, amerických a afrických kultur, Uměleckoprůmyslovým museem, ČNB a Archivem České spořitelny.
 
Lektorské oddělení Muzea hlavního města Prahy připravilo ve spolupráci s občanským sdružením Divadelta doprovodný program pro žáky prvního a druhého stupně základních škol. Divadelní představení „Poslední mince“ doplňuje tematicky výstavu a učitelé si mohou na webových stránkách muzea www.muzeumprahy.cz objednávat jak doprovodné programy, tak i samotnou výstavu.
 
Výstava probíhá v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy na Florenci (Na Poříčí 52, 180 00 Praha 8) od 5. června 2013 do 5. ledna 2014, denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin. Více informací najdete také na webové stránce http://www.muzeumprahy.cz/penize-nebo-zivot/ nebo www.csas.cz/penizenebozivot . Vstupné pro děti je 50 Kč, pro dospělé 120 Kč, rodinné vstupné činí 200 Kč. Všichni klienti České spořitelny získají 20% slevu na vstupném při platbě kartou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…