CzechMed: Splatnost 180 dní! Dovedete si to představit?

05.06.2013 18:35

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, vyostřuje svou reakci v oblasti prodlužující se doby splatnosti faktur zdravotnických zařízení.

CzechMed: Splatnost 180 dní! Dovedete si to představit?
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

Množí se požadavky ze strany zdravotnických zařízení, která si jako podmínku účasti dodavatele ve výběrovém řízení, stanovují splatnost faktur ve lhůtě minimálně 180 dní! Dovedete si podobné podmínky představit třeba v soukromém sektoru?

Zdravotnictví nelze příliš srovnávat se soukromým sektorem, přesto je však splatnost 180 dní nepřekonaným luxusem. Doposud se většina dodavatelských vztahů odehrávala při lhůtách mezi 40 až 80 dny. „Od některých zdravotnických zařízení dostaly naše členské společnosti dopis, který zjednodušeně řečeno avizuje skutečnost, že pokud se chtějí nadále účastnit výběrových řízení a dodávat, tak se musí spokojit se lhůtou splatnosti 180 dní. A to je zcela nepřijatelné. Požádali jsme o právní rozbor a hodláme se tomuto tlaku ze strany zdravotnických zařízení razantně postavit,“ upřesňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

Kde je možná příčina těchto unáhlených kroků ze strany zdravotnických zařízení? Objem peněz ve zdravotnictví neroste tak, jako tomu bylo v minulosti, tedy o několik procentních bodů rychleji než hrubý domácí produkt. Poskytuje se stále více péče, za stále více peněz. Platy zdravotníků rostou sice podle některých možná pomalu, ale nezadržitelně. Protože však objem disponibilních prostředků stagnuje, a peníze nejsou nafukovací, tak se to musí někde projevit. Nezapomínejme také na zvýšení sazby DPH.

Dne 27. března 2013 schválila Poslanecká sněmovna novelu obchodního zákoníku, která je transpozicí Směrnice Evropského parlamentu a rady 2011/7/EU o postupu proti opožděným platbám. Momentálně zákon vrátil Senát Sněmovně s pozměňujícím návrhem, o němž se bude jednat v nejbližších týdnech. Základní lhůta splatnosti bude nově činit 30 dní a to jak pro soukromé subjekty, tak pro veřejné zadavatele. Zatímco ve vztahu dvou soukromých subjektů se tito mohou domluvit na splatnosti až do lhůty 60 dní a překročit ji jen v případě, že to nebude vůči věřiteli hrubě nespravedlivé. U veřejných zadavatelů půjde prodloužit splatnost maximálně do 60 dnů a musí to být odůvodněno zvláštní povahou zakázky.

Evropská komise a Parlament tlačí na doby splatnosti pravděpodobně z důvodů finanční krize některých jižních evropských zemí, která je výsledkem rozmařilého státního hospodaření na dluh. A protože benevolence v tomto směru vede tam, kam všichni vidíme, tak se asi považuje ctít závazky stran veřejných subjektů za jedno z užitečných opatření, jak se podobným krizím v budoucnu lépe bránit.

Na otázky Mgr. Petry Ulrichové, MBA (Renoir spol. s r.o.) odpovídal MUDr. Miroslav Palát, MBA (prezident CzechMed).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…