Necelý měsíc zbývá solárním elektrárnám do povinné registrace do kolektivního systému

06.06.2013 16:30

Provozovatelé solárních elektráren mají do konce června povinnost registrovat se do některého z kolektivních systémů pro zpětný odběr vysloužilých solárních panelů.

Necelý měsíc zbývá solárním elektrárnám do povinné registrace do kolektivního systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Povinnost převzít odpovědnost za recyklaci panelů uvedených na trh před 1. lednem 2013 stanovuje provozovatelům solárních elektráren novela zákona o odpadech platná od začátku letošního roku. Nařízení se přitom týká téměř 22 000 subjektů, včetně drobných vlastníků solárních panelů.

Novela zákona o odpadech nastavila novou povinnost recyklovat vysloužilé solární panely. O panely vyrobené po 1. lednu letošního roku se musí postarat jejich výrobci či dovozci. Za panely uvedené na trh před tímto datem musí převzít odpovědnost jejich provozovatelé. Plnění nových povinností má provozovatelům usnadnit registrace do kolektivního systému zpětného odběru, který za ně převezme podstatnou část související agendy. Registrovat se do něj musí nejpozději do 30. června tohoto roku.

„Provozovatelům se vzhledem k blížícímu se termínu povinné registrace snažíme přihlášení do kolektivního systému co nejvíce usnadnit. Proto jim nabízíme možnost snadné a rychlé registrace online,“ uvedla Helena Řepová ze společnosti REMA PV Systém, která je jedním ze dvou kolektivních systémů s oprávněním uděleným Ministerstvaem životního prostředí. „Kvůli očekávanému náporu v posledních dnech před stanoveným termínem provozovatelům umožníme registrace i o víkendech. Přihlásit se tak mohou dokonce ještě v neděli 30. června,“ doplnila Řepová.

Provozovatelé solárních elektráren jsou podle novely povinni s předstihem hradit náklady spojené s budoucí recyklací svých solárních panelů. Učinit tak mají formou průběžných plateb na transparentní účet kolektivního systému. Průběžné platby musí hradit od příštího roku po dobu pěti let. Výši recyklačních poplatků stanovilo Ministerstvo životního prostředí v návrhu vyhlášky vydaném na konci května. Minimální sazba je navržena na 5,50 korun za kilogram hmotnosti solárního panelu. Ministerstvo životního prostředí očekává, že stanovená výše poplatků by měla být dostatečnou zárukou, že s elektroodpadem ze solárních elektráren bude naloženo řádně.

„Jakmile uplyne životnost solárních panelů, postaráme se plně o jejich materiálové využití a ekologickou likvidaci v souladu s evropskou legislativou. Zajistíme jejich demontáž, odvoz a následně budou předány zpracovatelům k recyklaci,“ sdělila Helena Řepová z kolektivního systému REMA PV Systém. „Vše bude přitom hrazeno z recyklačních poplatků nashromážděných provozovatelem na transparentní účet v letech 2014 až 2018,“ doplnila Řepová.

Výhody zapojení provozovatelů do kolektivního systému REMA PV:

• efektivní splnění zákonné povinnosti
• spolupráce bez registračních a administrativních poplatků
• nastavení spolupráce dle individuálních potřeb
• ekologická recyklace solárních panelů včetně komponentů
• právní a odborné zázemí

O REMA PV Systém

REMA PV Systém je neziskově hospodařící akciová společnost, která vznikla pro splnění povinností daných novelou zákona o odpadech v roce 2012. Vznik REMA PV Systému je logickým vyústěním aktivit REMA Systém a REMA Battery, společností zabývajících se zpětným odběrem vyřazených elektrozařízení a baterií. Impulsem k jeho založení byla novelizace zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. Hlavním smyslem činnosti REMA PV Systému je ochrana životního prostředí zabezpečením efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení (OEEZ) – solárních panelů a jejich komponent. Za tímto účelem REMA PV Systém zajišťuje organizaci sběru, třídění, nakládání a recyklaci solárních panelů v celé České republice. Rozhodnutí o registraci Rema PV Systém jako kolektivního systému pro nakládání se solárními panely bylo vydáno Ministerstvem životního prostředí 21. května 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…