AVO: Osekejme suché větve a hledejme synergie!

10.06.2013 9:20

Osekejme suché větve a hledejme synergie. Přesně tato slova vyslovila senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) na schůzce s představiteli AVO (Asociace výzkumných organizací), která proběhla dne 6. 6. 2013 v Praze.

AVO: Osekejme suché větve a hledejme synergie!
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

V přátelském a korektním duchu se diskutovalo o klesající konkurenceschopnosti České republiky, o nutných synergiích mezi základním a aplikovaným výzkumem, o roztříštěnosti a chaosu v koordinaci výzkumné politiky i o absenci vize, kam by měla Česká republika dále směřovat a jak tuto vizi naplňovat.

Výstupy z jednání jsou následující:

1. Najít cestu k vzájemné podpoře základního a aplikovaného výzkumu.

2. Zvýšit investice soukromých firem do výzkumu například formou kolaborativního výzkumu.

3. Vytvořit Národní vědeckou radu, která bude určovat strategii výzkumu (se zastoupením všech aktérů výzkumu) a nahradit tím současnou Radu vlády pro výzkum, vývoj a inovace, která je nefunkční a ve střetu zájmů – sedí v ní téměř výhradně zástupci institucí, které čerpají prostředky na výzkum a vývoj.

„Rádi přispějeme našimi znalostmi a zkušenostmi ke zlepšení současné situace“, deklaroval výkonný předseda AVO Václav Neumajer. Senátorka Alena Gajdůšková dodala „Musíme se spojit a bojovat společně“.

AVO (Asociace výzkumných organizací) byla založena v roce 1990 v Brně jako dobrovolné sdružení právnických a fyzických osob, které se zabývají výzkumem a vývojem nebo mají s touto činností společné zájmy. AVO zastupuje zájmy především těch subjektů, jejichž dosažené výsledky výzkumu a vývoje jsou v převážné míře komerčně využívány. V současné době reprezentuje více než 80 společností a přes 8 tisíc lidí činných v této oblasti. Je jediným sdružením v ČR, které reprezentuje aplikovaný výzkum a vývoj v podnikatelské sféře, tedy výzkum rozvíjený a provozovaný převážně z privátních zdrojů a mimo sektor Akademie věd a vysokých škol. Prezidentem AVO je Ing. Miroslav Janeček, CSc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne