HK ČR: Nechceme návrat podvodných arbitráží, které v minulosti poškodily podnikatele

10.06.2013 12:19

Striktní pravidla pro rozhodčí soudy platná od dubna 2012 má rozvolnit změna zákona o rozhodčím řízení, která je součástí doprovodné legislativy k novému občanskému zákoníku. Znovu se tak otevírají dveře podvodným arbitrážím, které v minulosti poškodily řadu podnikatelů.

HK ČR: Nechceme návrat podvodných arbitráží, které v minulosti poškodily podnikatele
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Změnu zákona již schválil sněmovní ústavně-právní výbor a na červnové schůzi sněmovny se o ní bude hlasovat ve druhém čtení. „Hospodářská komora České republiky apeluje na poslance napříč politickým spektrem, aby ve druhém čtení tuto změnu zákona o rozhodčím řízení odmítli. Nechceme, aby se vrátily podvodné arbitráže, které v minulosti poškodily řadu podnikatelů,“ vysvětluje prezident HK ČR Petr Kužel.

„Považujeme za důležité na tento nebezpečný přílepek veřejně upozornit. Je chyba měnit pravidla, která pomohla obnovit pošramocenou důvěru v rozhodčí řízení,“ obhajuje prezident Kužel dosavadní právní úpravu. Podle ní musí být ke každé obchodní smlouvě vždy přiložena pravidla, která jasně definují proces případného rozhodčího řízení. Právě toto opatření posilující transparentnost rozhodčího řízení mezi podnikateli a firmami má být změnou zákona odstraněno.

Tzv. doprovodný zákon k rekodifikaci občanského práva nemá provádět jiné změny než ty, které souvisejí s účinností nového občanského zákoníku. Odstranění povinnosti přikládat k rozhodčím smlouvám mezi firmami pravidla je nestandardním přílepkem, protože věcně mění konkrétní ustanovení zákona o rozhodčím řízení.

Hospodářská komora České republiky je spolu s Agrární komorou od roku 1995 střešní organizací, při které funguje stálý rozhodčí soud. Ten patří dlouhodobě k nejvýznamnějším mezinárodním arbitrážním institucím. Svým přístupem k moderním trendům arbitráže je v evropském i celosvětovém měřítku pozitivně vnímaným subjektem schopným transparentně a kvalitně administrovat jemu příslušné spory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…