Český rozhlas: Přímý přenos Mé vlasti ze Smetanovy Litomyšle

10.06.2013 17:00

Český rozhlas Vltava nabídne ve čtvrtek 13. června 2013 od 19.30 hodin svým posluchačům přímý přenos zahajovacího koncertu 55. ročníku Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Česká filharmonie s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem otevře na zámeckém nádvoří festival Smetanovým cyklem symfonických básní Má vlast.

Český rozhlas: Přímý přenos Mé vlasti ze Smetanovy Litomyšle
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Cyklus symfonických básní uvedou filharmonikové s Jiřím Bělohlávkem poprvé společně od okamžiku, kdy se loni na podzim po dvou desetiletích vrátil na post šéfdirigenta. Až za rok, v květnu 2014, v jednom z klíčových dnů Roku české hudby, zahraje Česká filharmonie s Jiřím Bělohlávkem Mou vlast také v metropoli, při úvodním koncertu festivalu Pražské jaro. Jsme proto rádi, že posluchačům zprostředkujeme právě premiéru tohoto podání,“ uvádí Petr Veber, vedoucí redakce vážné hudby stanice Vltava.

Má vlast měla v historii festivalu ve skladatelově rodišti důležitou roli. První uvedení festivalu pod tehdy novým názvem Smetanova Litomyšl v roce 1946 zahájila Česká filharmonie s dirigentem Rafaelem Kubelíkem právě Mou vlastí.

V Litomyšli je publikem Má vlast nesmírně intenzivně vnímána a pořadatelé ji uvádějí zejména v rámci jubilejních ročníků – její provedení zahájilo 40. ročník, Českou filharmonii tehdy dirigoval Jiří Stárek. Naposledy byla uvedena v rámci jubilejního ročníku festivalu v roce 2008, opět s Českou filharmonií, tehdy s dirigentem Liborem Peškem.

Smetanova Litomyšl s  operními představeními a koncerty letos probíhá od 13. do 30. června, poté bude ještě pokračovat letní stagionou barokních večerů v Nových Hradech, a to do 4. července. Festival připomíná svou dramaturgií také letošní 200. výročí úmrtí významného představitele českého hudebního klasicismu Jana Křtitele Vaňhala, 85. narozeniny skladatele Luboše Sluky a v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle 100 let od narození malíře Václava Boštíka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…