30. ročník závodu Budějovice - Praha

20.08.2012 9:15

V pátek 17. srpna odstartoval u Lannovy loděnice v Českých Budějovicích 30. ročník vodáckého maratonu Budějovice - Praha.

30. ročník závodu Budějovice - Praha
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Závodníky čekaly tři náročné dny, během nichž po etapách ujeli celkem 180 kilometrů do cíle v Praze - Braníku. Tradice závodu sahá až do 20. let minulého století, v letošním roce je 90. výročí prvního uskutečněného závodu na této trase.

V letošním roce se na start hlavního závodu postavilo 37 lodí různých posádek a tvarů. Na start doplňkového – krátkého  závodu, který víceméně kopíruje trasu poslední etapy, se postavilo 22 lodí.

Za slunečného počasí víkendových dní bylo již od prvních kilometrů zřejmé, že se o celkové vítězství utká dvojice kajakářů Ježek s Mojžíškem. Závod se nakonec rozhodoval až sprintem v posledních metrech, kde po 180 km pádlování byl nakonec o půl lodě vpředu Petr Mojžíšek z USK Praha a obhájil tak loňské prvenství. Třetí do cíle dorazil Vladimír Vik ze Sokola Černošice.

V kategorii C2 turistů byl také od páteční etapy tvrdý boj o každou vteřinu. Loňské vítězství nakonec obhájila posádka Dukly Praha Vratislav Odvárko s legendárním borcem Jirkou Vrdlovcem. Druzí přijeli Otakar Venta se Stanislavem Hamákem, kteří rozhodli souboj o druhé místo přeběhem přes kopec Kolna, kde získali rozhodující náskok na dvojici z Prosportu Olomouc Herzána s Vlčkem. Možnost přeběhu kopce mezi Slapskou přehradou a Štěchovicemi byla do závodu zařazena v novodobé historii vůbec poprvé. Znamená to 4,5km běhu s lodí na rameni přes kopec lesem, kterým se ovšem zkrátí trať o 11km na vodě a časově lze tímto získat něco přes čtvrt hodiny. Většina borců na čelních pozicích přes Kolnu běžela.

V krátkém závodě zvítězil Jakub Adam před Janem Andrlíkem, oba z Dukly Praha, třetí příčku obsadil Radim Junek z USK Praha.

Letošního ročníku závodu se zúčastnili také zahraniční borci ze Slovenska, Bulharska, Ruska a Austrálie.

Během závodu panovalo krásné, až skoro příliš teplé počasí a organizace proběhla bez problémů. Více informací, mnoho o historii závodu  a výsledky 30. ročníku na www.budejovicepraha.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…