31. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Ceny zemního plynu se stabilizovaly

08.08.2016 14:14

Ve 31. týdnu bylo na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno uzavřeno 58 kontraktů na dodávku 17,5 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele za 9,4 milionu korun. Ceny zemního plynu se ustálily. Roční kontrakt plynu v režimu maloodběr uzavíral na 452 Kč/MWh, což je proti předchozímu týdnu pokles o 4 Kč za MWh. V režimu velkoodběr cena dosáhla 468 Kč/MWh proti 464 Kč/MWh z konce července.

31. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Ceny zemního plynu se stabilizovaly
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Roční kontrakty silové elektřiny se ve 31. týdnu neobchodovaly. Dvouletý kontrakt v hladině nízkého napětí uzavíral na 786 Kč/MWh.

Nákup elektřiny a plynu na ČMKBK v červenci prezentovalo město Vsetín, které spolu s obcemi mikroregionu Hornolidečsko ušetřilo na energiích 2,2 milionu korun. „Táhneme tady za jeden provaz a stabilně poptáváme skoro sedm a půl tisíce megawatthodin zemního plynu a čtyři a půl tisíce megawatthodin elektřiny. Podíl Vsetína na úsporách odpovídá podílu nakupovaných energií a pro příští rok znamená pokles nákladů o 800 tisíc korun," uvedl starosta města Jiří Čunek.

Podle místostarosty Vsetína Tomáše Pifky byl letos pokles cen v burzovním nákupu rekordní. „Cena silové elektřiny nám meziročně klesla o více než pětinu na 720 Kč/MWh. Zemní plyn zlevnil dokonce o 29 procent a cena se dostala pod 440 Kč/MWh,“ sdělil Pifka.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…