37. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Cena ročních kontraktů plynu klesla pod hranici 400 Kč/MWh, zlevnila i elektřina

19.09.2016 15:59

Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo ve 37. týdnu uzavřeno 18 kontraktů na dodávku 16,8 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele za 9,4 milionu korun. Cena silové elektřiny se proti předchozímu týdnu snížila o 4,7 procenta, u zemního plynu klesla téměř o 6 procent.

37. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Cena ročních kontraktů plynu klesla pod hranici 400 Kč/MWh, zlevnila i elektřina
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Roční kontrakt silové elektřiny v nízkém napětí uzavíral na kurzu 694 Kč/MWh. Cena ročního kontraktu zemního plynu klesla ve velkoodběru o 5,9 procenta na rovných 400 Kč/MWh, v maloodběru se snížila o 5,7 procenta s uzavíracím kurzem 399 Kč/MWh.

O nákupu energií na ČMKBK informovalo minulý týden na svých webových stránkách město Aš. Tamní radnice v minulých letech vyzkoušela různé způsoby nákupů energií. Zemní plyn dříve nakupovala zdlouhavým otevřeným zadávacím řízením a u elektřiny zase vyzkoušela variantu společného nákupu se Sokolovem a dalšími městy na komoditní burze PXE. „Letos jsme se u zemního plynu rozhodli jít cestou realizace veřejné zakázky, kterou je burzovní nákup na centrálním tržním místě. Tím je pro oblast dodávek energií Českomoravská komoditní burza Kladno. Nakoupili jsme v elektronickém burzovním systému plyn hned na dva roky a výsledkem bylo snížení nákladů proti současným cenám o 35 procent. To městu a jeho organizacím přinese úsporu 2 a čtvrt milionu korun,“ uvedl místostarosta Aše Pavel Klepáček.

Radnice zajistila dodávku 9 a půl tisíce megawatthodin plynu nejen pro budovy úřadu, ale i pro své příspěvkové organizace, kterých je dohromady jedenáct (školy a školská zařízení, knihovna, muzeum, zařízení školního stravování, městský dům dětí a mládeže), a své společnosti AŠSKÉ LESY a TEBYT. „Úspora je opravdu významná. Namísto 6,5 milionu korun zaplatíme v letech 2017 a 2018 za plyn v jeho neregulované složce jen 4,2 milionu korun. I náklady na zprostředkování nákupu nám klesly na zlomek toho, co nás administrace veřejné zakázky stála dříve,“ konstatoval Pavel Klepáček.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…