42 účastníků třetího odboje se dočkalo uznání ministerstva obrany

14.12.2015 21:10

Náměstkyně ministra obrany Alena Netolická koncem minulého týdne v Domě armády Praha předala 42 osvědčení účastníkům odboje a odporu proti komunismu. Mezi nimi bylo 20 přímých účastníků, další osvědčení již přebírali pozůstalí příbuzní.

42 účastníků třetího odboje se dočkalo uznání ministerstva obrany
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Slavnostního ceremoniálu se dále účastnili pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka, senátor Tomáš Grulich, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Jaroslav Kocián, předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová a příbuzní oceněných.

„Vy, kteří jste dnes přítomni v tomto sále, abyste převzali svá osvědčení, jste kdysi odmítli kompromis se špatností a zbabělostí. O komunistickém režimu jste neměli žádné iluze. Existenční riziko ohrožení sebe sama i vašich rodin bylo vaší jedinou jistotou. Přesto – nebo právě proto - jste nemohli jednat jinak,“ uvedla ve svém projevu náměstkyně ministra obrany Alena Netolická. Zároveň vzpomněla i na ty odbojáře, kteří se dnešního dne nedožili a symbolicky je při převzetí ocenění zastupují pozůstalí. Poté předala přítomným osvědčení a odznak účastníka třetího odboje a pamětní dekret ministra obrany.

Oceněna byla například Jiřina Stará, která se v roce 1949 podílela na převádění osob perzekvovaných komunistickým režimem, či Jiřina Pourová, která na počátku 50. let spolupracovala s kurýry zahraniční zpravodajské služby demokratického státu. Jan Hyvnar zase ostře kritizoval nucenou kolektivizaci v obci Závišice v 60. letech, za což byl následně uvězněn.

Odbojáři z 50. let i disidenti a umělci z dob normalizace

Mezi oceněnými najdeme i osobnosti, které se snažily čelit normalizaci po srpnu 1968, například historik profesor Vilém Prečan s manželkou. Ten krátce po okupaci vojsky Varšavské smlouvy inicioval vznik tzv. Černé knihy, která se snažila objektivně popsat srpnové události, za což byl perzekvován. Po emigraci pomáhal zakázaným autorům vydávat jejich díla či pomáhal emigrantům.

Nezapomenutelnou roli v resistenci vůči totalitnímu režimu hráli umělci. Patří k nim Jazzová sekce, která úspěšně podporovala alternativní umělecké směry a přístupy v tehdejších rigidních podmínkách Československa a vydávala samizdatové tiskoviny. Osvědčení si dnes odnesli Vladimír Kouřil a Tomáš Křivánek.

Dorazil i Manuel Van Eyck, který v 70. letech emigroval, aby se mohl zapojit do boje proti komunismu. V roce 1971 jako příslušník americké armády bojoval ve Vietnamu. Za to dnes stejně jako paní Stará a pan Suchý obdržel i statut válečného veterána.

Známe už tisíc účastníků třetího odboje

Osvědčení o účasti v odboji a odporu proti komunismu začalo ministerstvo obrany vydávat před čtyřmi roky. Za tu dobu získalo tento status 1 001 osob, naopak 1 718 žádostí bylo zamítnuto, ve 448 případech bylo správní řízení zastaveno. Resortní odbor pro válečné veterány tak vyřešil zhruba tři čtvrtiny ze 4 359 žádostí. Tři čtvrtiny oceněných přitom vykonávali svou činnosti proti komunistickému režimu ve 40. a 50. letech.

„Předpokládáme, že máme před sebou rok a půl, dva roky tvrdé práce, abychom dodělali i zbytek žádostí. Já jsem velice rád, že se dnes více než polovina oceněných mohla dostavit osobně, že se dožili toho ocenění,“ sdělil ředitel odboru pro válečné veterány plukovník Eduard Stehlík.

Přímým účastníkům třetího odboje vyplatilo ministerstvo 58,9 mil. Kč a pozůstalým manželkám či manželům 5,4 mil. Kč. Ostatní úspěšní žadatelé (zejména děti a další příbuzní) obdrží jen osvědčení a odznak o účasti v odboji a odporu proti komunismu, resp. i pamětní dekret ministra obrany.

Náměstkyně Netolická v úvodu omluvila ministra obrany, který musel zůstat na hlasování v Poslanecké sněmovně

Náměstkyně Netolická v úvodu omluvila ministra obrany, který musel zůstat na hlasování v Poslanecké sněmovně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…