700 dní před 700. výročím svého narození Karel IV. inspiruje Pražany k velkým cílům

15.06.2014 18:50

Na Karlově náměstí v centru Prahy vyrostla zeď Otce vlasti, kam kolemjdoucí mohou psát své životní cíle. Inspirovat k co nejambicióznějším plánům je má osobnost Karla IV. Za 700 dní totiž Česká republika oslaví 700 let od narození tohoto panovníka. Jako první zeď podepsala starostka Prahy 2 Jana Černochová a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

700 dní před 700. výročím svého narození Karel IV. inspiruje Pražany k velkým cílům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karlův most

Až do července mohou lidé na Karlově náměstí popustit uzdu fantazie a napsat na interaktivní zeď Otce vlasti, čeho by chtěli v životě dosáhnout. Příkladem jim jde Karel IV., jehož některé zásluhy jsou v záhlaví zdi uvedeny. „Chtěli bychom, aby hodnoty a činy Karla IV. inspirovaly občany České republiky k odvážným cílům. Každý má nějaký sen a prvním krokem k jeho uskutečnění může být to, že ho veřejně deklaruje. Nemusí to být zrovna nová katedrála, ale vyplatí se mířit vysoko,“ říká Ondřej Chrást ze spolku Otec vlasti Karel IV., který zeď nainstaloval. Ti, kteří nestihnou napsat své cíle křídou, je mohou alespoň virtuálně deklarovat na Facebookových stránkách spolku.

Instalace zdi zahájila odpočítávání 700 dní, které zbývají do 700. výročí narození jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin v květnu 2016. Příležitost zveřejnit své životní cíle a přání si dnes odpoledne nenechala ujít např. ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, či starostka Prahy 2 Jana Černochová. „S křídou v ruce jsem se vrátila do dětských let, kdy se mě co chvíli někdo ptal, čím chci být a co chci dokázat. Je důležité se i v dospělosti odtrhnout od každodenních úkolů a mít nějaký velký cíl. Novou část Prahy jako Karel IV. asi nezaložím, ale třeba jeho zcestovalost a znalost cizích jazyků je velmi inspirativní,“ řekla starostka Černochová. Do předepsaného řádku „Já chci dokázat“ dopsala „vrátit život na Karlovo náměstí“. Ministryně Jourová připomněla sjednotitelskou roli Karla IV. a jeho zásluhu na prosazování Českých zemí v tehdejší politice. Na zeď napsala „pomoci Čechům posílit sebevědomí v Evropě“.

Zeď Otce vlasti zůstane na Karlově náměstí do července, poté bude putovat po dalších městech, která se do projektu 700. výročí narození Karla IV. zapojila. Zeď si každé město napojené na projekt může vytvořit dle jednoduchého návodu samo.

Přípravy národních oslav 700. výročí narození Karla IV. zahájila před měsícem Národní komise sdružující mimo jiné předsedy obou komor Parlamentu ČR, předsedu vlády, zástupce Akademie věd ČR, rektora Univerzity Karlovy, církevní představitele a další přední osobnosti českého veřejného života. V rámci oslav proběhne řada celostátních a několik stovek menších akcí.  Členem Národní komise a jedním z hlavních pořadatelů příprav je spolek Otec vlasti Karel IV., z. s.

Spolek Otec vlasti Karel IV., z. s., vznikl, aby propagoval názory, postoje a myšlenky Karla IV. Založili a provozují ho zkušení odborníci. Otec vlasti Karel IV., z. s., spolu s partnery realizuje národní a koordinuje mezinárodní, regionální a doprovodné projekty spojené se 700. výročím narození Karla IV. Výročí má centrální koncepci a promyšlenou organizaci, která se inspiruje podobným projektem 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu realizovaným v letech 2011 – 2013. (www.otecvlasti.eu) 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…