ACCA předpovídá novou vlnu čínských globálních gigantů

28.09.2014 12:39

Jasná a srozumitelná strategie, přísné sledování výkonnosti a důkladná znalost oboru a potřeb zákazníků představují klíčové faktory pro expanzi čínských firem na světové trhy

ACCA předpovídá novou vlnu čínských globálních gigantů
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Asociace certifikovaných účetních (ACCA) zveřejnila novou zprávu, v níž identifikuje 100 čínských firem, které by se mohly v příštích tří až pěti letech vyvinout ve skutečné globální obry a představovat tak velkou výzvu pro rozložení sil na globálním trhu. Zpráva s názvem „100 čínských globálních gigantů budoucnosti“ (China’s Next 100 Global Giants) hodnotí nejrychleji rostoucí firmy z různých částí Číny a napříč odvětvími, jež disponují tím správným poměrem vlastností pro globální růst. Ve stovce top firem je například firma Huayi Brothers Media Corp, čínský ekvivalent americké firmy Warner Bros.

Hlavním cílem zprávy nebylo pouze zhodnotit situaci a identifikovat, kdo se v Číně stane dalším globálním hráčem, ale především zjistit, jak se zmíněným firmám podařilo dostat tam, kde jsou nyní a v čem spočívá jejich potenciál obstát v soutěži s již etablovanými giganty jak na čínském trhu, tak na trzích v zahraniční.

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko říká: „Již jsme byli svědky toho, že se z čínských firem staly světoznámé značky zabírající většinový podíl na globálním trhu, jak tomu bylo v případě Alibaba.com, Lenovo nebo Haier. Většina ze zkoumané stovky firem, které byly na seznam zařazeny, zdvojnásobila a v některých případech až zčtyřnásobila svou velikost. Evidentně musí něco dělat opravdu dobře.“

Recept na růst

Analýza přinesla poznatek, že stovka zkoumaných firem vykazuje shodné vlastnosti, včetně jasné a srozumitelné obchodní strategie a přísného monitorování výkonnosti. Důkladná znalost oboru stejně jako znalost potřeb zákazníků patří také k často se vyskytujícím faktorům u stovky nejúspěšnějších firem.

Další rys, který zpráva mezi těmito firmami vypozorovala, představuje vybudování velmi pevné pozice na domácím trhu, v několika případech dokonce dominantního postavení, což je velmi dobrým odrazovým můstkem pro vstup na trhy světové. Přitom téměř jedna třetina těchto budoucích gigantů již zanechává svou stopu na globální scéně a dokonce i ti, kdo se zaměřili pouze na místní trhy v rámci Číny, vykazují obrovský růst a lze očekávat, že budou v průběhu příštích tří až pěti let expandovat i na jiné trhy.

Zpráva se zaměřila nejen na porovnání ročního obratu vybraných firem, ale zkoumala také jejich růst v letech 2008-2012, jejich postavení na domácím trhu a  přítomnost na trzích v zahraničí. V hodnocení firem pro účely tohoto výzkumu byl také důležitým faktorem jejich obchodní model a strategie.

Na prvním místě v ACCA seznamu budoucích globálních gigantů se umístila Hengtong Optic-Electric, firma s elektronikou v Suzhou. Mezi další firmy uvedené ve zprávě se řadí iSoftstone Holdings, Hangzhou Hikvision Digital Technology Company, CTRIP nebo Zhejiang Shangfeng Industrial Holding Company. Zvláštní pozornost je ve zprávě věnována šesti čínským bankám, které se v celkovém hodnocení také zařadily na přední příčky, a to zejména díky výraznému tempu růstu, silnému obchodnímu modelu a finančním inovacím.

Celou zprávu a seznam stovky budoucích globálních gigantů z Číny je k dispozici na webových stránkách ACCA:
http://www.accaglobal.com/gb/en/technical-activities/technical-resources-search/2014/september/chinas-next-100-global-giants.html

O ACCA

ACCA (Asociace certifikovaných účetních) je globální organizace sdružující profesionální účetní se 170 000 členy a 436 000 studenty ve 180 zemích celého světa. Snažíme se nabízet prvotřídní kvalifikaci relevantní pro naše odvětví pracovitým, schopným a ctižádostivým lidem po celém světě, kteří usilují o uspokojivou kariéru v účetnictví, financích a managementu.

Pracujeme prostřednictvím sítě více než 91 kanceláří a center a s více než 8 500 schválenými zaměstnavateli po celém světě, kteří svým zaměstnancům poskytují vysoký standard v učení a rozvoji.

www.accaglobal.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…