AČCKA: Během dvou let se očekává zdvojnásobení počtu turistů do Kanady

14.11.2013 19:05

Zrušení vízové povinnosti pro české turisty do Kanady dnes oznámilo Velvyslanectví Kanady.

AČCKA: Během dvou let se očekává zdvojnásobení počtu turistů do Kanady
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Největší komplikací pro cestovní kanceláře a jejich klienty při vstupu do Kanady dosud byly obtížné podmínky při žádosti o vízum. Proces žádání o turistické vízum byl administrativně velmi náročný, po turistech bylo z kanadské strany vyžadováno velké množství dokumentů, např. potvrzení o zaměstnání či potvrzení o čerpání řádné dovolené aj. To mnoho českých turistů odradilo a raději si pro svou cestu zvolili jinou zemi, nejčastěji USA, kde již byla vízová povinnost pro turisty zrušena.

Počet českých turistů cestujících do USA s cestovními kancelářemi se po zrušení vízové povinnosti zvýšil až na dvojnásobek. Naopak po zavedení vízové povinnosti do Kanady v roce 2009 klesl počet turistů cestujících organizovaně na 50 %. Ročně tak po roce 2009 zavítalo do Kanady s cestovními kancelářemi okolo 1.400 českých turistů.

Určitou komplikací bylo také to, že občané ČR potřebovali vízum i pro letecký tranzit přes Kanadu. V případě tranzitu i při zpáteční cestě bylo nutné požádat o tranzitní vízum pro dva vstupy, což cestu opět administrativně zatěžovalo.

 

Zrušení vízové povinnosti do Kanady cestovní kanceláře vítají a očekávají, že počet českých turistů cestujících s cestovními kancelářemi by se v průběhu dvou let mohl zvýšit až na 2.500 osob.

 

Pro vstup do Kanady byl do současné doby vyžadován platný cestovní pas s datovou stránkou se strojově čitelnou zónou, vstupní vízum a zpáteční letenka. Podle MZV ČR musí být doba platnosti českého pasu nejméně šest měsíců ode dne vstupu do Kanady. Jednorázové vstupní vízum činilo pro cestujícího 55 EUR.

 

Od 14. července 2009 obnovila Kanada vízovou povinnost pro občany ČR. Cestující s českým pasem museli proto před cestou do Kanady požádat o vstupní vízum. Od 21. prosince 2009 vyřizovalo žádosti o víza pro krátkodobý pobyt v Kanadě Velvyslanectví Kanady v Praze. Žádosti o víza bylo možné podávat také na Velvyslanectví Kanady ve Vídni a na každém zastupitelském úřadě Kanady, který má funkční vízové oddělení (v Paříži, Londýně a Římě).

 

AČCKA vyvíjela maximální úsilí pro usnadnění procesu udělování turistických víz českým občanům jak na národní, tak i ve spolupráci s ECTAA na evropské úrovni, a to zejména do Spojených arabských emirátů a Kanady. Věříme, že zrušením vízové povinnosti do Kanady dojde k rychlejšímu rozvoji výjezdového cestovního ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…