AČCKA: Když dovolená skončí dřív než začala. Máte platný pas?

31.07.2017 22:45

Červencové prodeje ovládly mimoevropské destinace (Turecko, Egypt, Tunisko, SAE). Pokud si zapomenete nechat vystavit pas, může se vám dovolená na poslední chvíli až o 4.000 prodražit.

AČCKA: Když dovolená skončí dřív než začala. Máte platný pas?
Foto: tripzone.cz
Popisek: Středozemní moře při západu slunce

Pasové kontroly se není třeba obávat, pokud s dostatečným předstihem před zahájením dovolené ověříte, jaké doklady jsou nezbytné pro vstup do cílové destinace a jaká je jejich požadovaná zbývající platnost.

Cestujete-li s cestovní kanceláří, o všech pasových a vízových požadavcích budete informováni prostřednictvím katalogové nabídky i v podrobných pokynech k zájezdu. Samotná platnost cestovního dokladu je však odpovědností každého klienta.

Minimální dobu platnosti dokladu proto nejlépe ověřte u zastupitelského úřadu daného státu.

AČCKA zasílá stručný přehled minimální platnosti pasu při cestách do vybraných zemí:

  • Turecko: minimální doba platnosti 150 dní od data vstupu, bezvízový styk
  • Egypt: minimální doba platnosti 6 měsíců od data vstupu, vízový styk
  • Tunisko: cesty s CK – platnost pasu musí o 3 měsíce překračovat plánovanou dobu pobytu x individuální cesty – platnost pasu musí plánovanou dobu pobytu překračovat o 6 měsíců, bezvízový styk
  • Spojené arabské emiráty: minimální zbývající platnost v délce 6 měsíců, bezvízový styk

Zapomětlivce nepotěší, že cestovní pas od loňského roku není možné získat na počkání. Nejkratší doba na vyřízení expresního pasu je 6 pracovních dnů. Tyto pasy však nově obsahují biometrické údaje a doba jejich platnosti se prodloužila na 10 let. Více by tak neměly nastávat situace, kdy ani urychlené získání pasu turistům neumožnilo návštěvu cílové destinace (Egypt, SAE). Proti běžnému pasu si turisté za expresní pas výrazněji připlatí. Vydání běžného pasu ve lhůtě do 30 dnů vyjde na 600 Kč, za rychlopas zaplatíte 4.000 Kč. Expresní pas si navíc nevyzvednete kdekoliv, ale pouze tam, kde jste o jeho vydání zažádali.

Vlastní cestovní doklad pro cesty do zahraničí od roku 2012 potřebují také děti (včetně novorozeňat). Zapisování dětí do cestovních dokladů rodičů bylo zrušeno. Za běžný pas dítě zaplatí 100 Kč, za pas ve zkrácené lhůtě 2.000 Kč. Doba platnosti cestovního pasu i občanského průkazu je pro děti do 15 let stanovena na 5 let.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (http://www.ectaa.org), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…