AČCKA: Novinky v destinacích 2017 - Výdaje cestujících za vstupní poplatky se zvyšují

27.03.2017 10:30

Začátek nové turistické sezony je pro jednotlivé země často příležitostí k aplikaci nových opatření s dopadem na cestovní ruch. AČCKA přináší stručný přehled aktualit z vybraných destinací s přímým dopadem na české cestující. Platná či připravovaná opatření se vztahují zejména k vízům, která si klienti cestovních kanceláří i individuální cestující hradí nad rámec ceny zájezdu.

AČCKA: Novinky v destinacích 2017 - Výdaje cestujících za vstupní poplatky se zvyšují
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Egypt – plánované zdražení víz pozastaveno

Egypt koncem února nečekaně oznámil plánované zdražení turistických víz ze současných 25 dolarů na 60 dolarů. Podle vyjádření velvyslankyně ČR v Káhiře byl původní termín změny stanoven na 1. 3. 2017. Po protestech egyptského ministerstva pro památky a ministerstva cestovního ruchu bylo prozatím rozhodnuto, že opatření bude odloženo s účinností od 1. 7. 2017. Podle velvyslanectví je ale velmi pravděpodobné, že mezitím dojde k dalším jednáním a že ceny zůstanou na původní výši i po daném termínu. Dle údajů Egyptské turistické kanceláře zemi v loňském roce navštívilo 90.000 českých turistů. Případné zdražení víz by tak mělo významný vliv na velký počet českých turistů a jde zcela proti duchu snah obnovit cestovní ruch v zemi na úroveň před rokem 2011. Cena turistického víza se aktuálně pohybuje na úrovni kolem 700,- Kč/os, zvýšení poplatku by tak činilo přes 200 %. Klienti si vízum také mohou zakoupit na zastupitelském úřadě EAR v Praze nebo na letišti při příletu do země.

Vietnam – usnadnění vstupu do země, elektronická víza od 1. 2. 2017

Vietnam naopak postupuje vstřícně a turistům se snaží vstup do země usnadnit. Začátkem února tohoto roku (1.2.2017) země zavedla elektronické vydávání víz, což by mělo navýšit počet českých turistů mířících do Vietnamu. Cena víza je 25 USD a žádost je zpracována do 3 pracovních dnů. Vstup do Vietnamu s elektronickým vízem je možný pouze na vybraných mezinárodních letištích. Víza dále vydává také Velvyslanectví Vietnamu v Praze. Možné je využít také služeb cestovních kanceláří, které vízum za poplatek vyřídí, aniž by žadatel musel čekat na velvyslanectví.

Barma (Myanmar) – zvýšení ceny víz od 1. 12. 2016

Barma (Myanmar) s účinností od 1.12.2016 navýšila cenu vstupního víza do země. Cena turistického víza na dobu pobytu 28 dnů byla navýšena z původních 25 dolarů na 40 dolarů. Dle informací od Velvyslanectví ČR v Rangúnu zemi v loňském roce navštívilo přibližně 1.500 českých turistů. Navýšení poplatku za vízum není nijak zásadní, nejen z pohledu množství turistů, kterých se týká, ale především v souvislosti s průměrnou cenou zájezdu do Barmy, která se pohybuje okolo 75 tis. Kč na os.

Madeira – zavedení pobytové taxy ve městě Santa Cruz

S účinností od 1. 5. 2017 bude ve městě Santa Cruz na portugalském ostrově Madeira vybírána pobytová taxa “ecotax” ve výši 1 EUR/os./noc, max. 5 EUR/os./pobyt. Poplatek bude hrazen přímo v místě pobytu ubytovateli. Jedná se o částku v rozumné výši srovnatelnou s ostatními portugalskými městy. Úhrada pobytových tax a turistických poplatků je v mnoha zemích běžnou praxí, na kterou si čeští turisté již zvykli. Cestovní kanceláře o těchto poplatcích hrazených na místě klienty předem informují. Promenádní přímořské městečko je v nabídce cestovních kanceláří zastoupeno pro pobytové i poznávací zájezdy.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (http://www.ectaa.org), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…