AČCKA: Pět nejoblíbenějších destinací v roce 2016. Na špičce opět Chorvatsko

01.04.2017 13:37

V loňském roce vycestovalo do zahraničí o 2 % více českých turistů. Nejoblíbenějším cílem se opět stalo Chorvatsko, namísto Slovenska. Přinášíme nejnovější hodnocení statistik ČSÚ za rok 2016 a žebříček TOP 5 nejoblíbenějších cílových zahraničních destinací.

AČCKA: Pět nejoblíbenějších destinací v roce 2016. Na špičce opět Chorvatsko
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

V loňském roce občané ČR poprvé uskutečnili přes 12 mil. dovolených (delší cesta: 4 přenocování a více), z toho v tuzemsku 8,3 mil. (nárůst 18 % ve srovnání s r. 2015) a do zahraničí vycestovalo 4,2 mil. Čechů, což představuje nárůst 2 % oproti r. 2015. Statistiky potvrzují, že Češi mají chuť cestovat na dovolenou do zahraničí, dokonce v rostoucí míře.

Průměrná doba přenocování zůstává u delších cest na stejné úrovni. V případě zahraničních cest došlo navýšení, kdy čeští turisté na dovolené v průměru strávili 8,2 dní. Naopak v r. 2015 činila průměrná doba pobytu v zahraničí 7,7 dní. Čas strávený na zahraniční dovolené tak čeští turisté v uplynulé sezoně prodloužili. Trendem posledních let byl přitom spíše fenomén zkracování pobytu a trávení více dovolených v průběhu roku.

Průměrné výdaje na 1 delší cestu do zahraničí se zvýšily o 1.159 Kč na osobu, na celkových 13.627 Kč/os a pobyt. To představuje o 9 % nárůst ve srovnání s loňským rokem.

Nejoblíbenější cílovou destinací se stalo dlouhodobě nejvyhledávanější Chorvatsko a vystřídalo tak Slovensko, které své prvenství před Chorvatskem loni obhájilo vůbec poprvé od roku 2011. Mezi nejnavštěvovanější země se řadí ty s blízkou dojezdovou vzdáleností autem z ČR – Slovensko, Chorvatsko, Itálie a Rakousko. Mezi leteckými zájezdy stále vede Řecko a Španělsko.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (ZDE), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…