ACTIVA: Černý čaj se solí a Coca-cola na předpis aneb co o známých nápojích možná nevíte

14.06.2014 16:13

Okolo pitného režimu se v poslední době točí stále více debat. Jedny názory kážou pít nejméně 2,5 litru čisté vody denně, jiné radí pít pouze tehdy, když si tělo samo řekne. Podobně je na tom i černobílé hodnocení vhodných a nevhodných tekutin. V tomto článku však objasníme, že kromě čisté vody lidské tělo občas ocení i nápoje, u kterých byste to možná nečekali. Třeba často zavrhovanou kávu a Coca-colu, která byla v době svého vzniku dostupná jen v lékárně.

ACTIVA: Černý čaj se solí a Coca-cola na předpis aneb co o známých nápojích možná nevíte
Foto: red
Popisek: Katalog společnosti Activa

Černý čaj se solí na průjem

Ačkoli se obvykle nedoporučuje popíjet černý čaj celý den, jelikož kvůli vysokému podílu kofeinu odvodňuje organismus, jsou okamžiky, kdy jej vaše tělo ocení víc než cokoliv jiného. Pokud trpíte slabou až střední intenzitou průjmového onemocnění, kterou ještě není nezbytné řešit hospitalizací, vsaďte právě na tento nápoj. Čaj by měl být ideálně hořký, nedochucený citronem, cukrem ani mlékem. Jeho lehká trpkost má totiž schopnost srovnat žaludeční problémy. Výjimku lze učinit u menších dětí, které by hořký nápoj odmítaly pít. Těm je pak možné čaj slabě dochutit například hroznovým cukrem. Při střevních potížích by se měl podávat ve 4 až 6hodinových intervalech v dávce 100 až 150 ml na kilogram váhy za den.

Zajímavost: Do čaje je pak možné přidat i špetku soli, která alespoň zčásti doplní minerály, které při průjmových potížích odchází z těla. Nápoj by však neměl být co do chuti slaný. Pít by se měl po doušcích, teplý či vlažný.

Káva proti mdlobám

Odpůrci kávy často odsuzují vysoký obsah kofeinu způsobující odvádění vody z organismu či poukazují na zvyšování krevního tlaku. Káva podávaná v rozumném množství má však pro lidské tělo také blahodárný účinek. Ukázalo se například, že obsahuje až čtyřikrát vyšší množství antioxidantů než zelený čaj, který se právě pro tuto vlastnost ve zvýšené míře propaguje. Antioxidanty mají schopnost neutralizovat volné radikály, které narušováním buněk organismu způsobují například předčasné stárnutí či mohou vést k poruchám imunitního a nervového systému. Kávu pak speciálně ocení lidé s nízkým tlakem, kteří pociťují neustálou únavu a malátnost. Jeden šálek jim tlak mírně zvýší a jejich stavu tak značně uleví. Nejčastěji je však káva ceněna pro schopnost prokrvit mozek, čehož velmi často využívají lidé v kancelářích. „Vhodná denní dávka kofeinu je v rozmezí 250 až 300 miligramů, což činí asi 3 až 5 šálků nápoje denně. Tímto pravidlem se překvapivě řídí i řada tuzemských firem, které objednávají kávu pro své zaměstnance. V rámci měsíční objednávky pořizují nejčastěji 5 balíků 250gramové instantní kávy,“ potvrzuje oblibu kávy v Česku Jana Martínková ze společnosti Activa, která je jedničkou na trhu v oblasti poskytování služeb a vybavení pro kanceláře.

Zajímavost: Nejvíce šálků kávy vypijí obyvatelé Skandinávie, kde připadá na 1 osobu průměrně 3,5 šálku denně. U Čechů činí průměr 1 šálek. Jedná se o druhý nejoblíbenější nápoj na světě, hned po vodě. Smrtelnou dávku kofeinu představuje asi 100 šálků kávy.

Coca-cola a Pepsi na zklidnění žaludku

Dalším nápojem, který vaše tělo v době nevolnosti a nemoci uvítá, jsou colové nápoje, především pak originální Coca-cola či Pepsi. Konkrétně Coca-cola totiž podle údajné kopie původního výrobního návodu z roku 1886 obsahuje směs látek a koření, kupříkladu muškátový oříšek či skořici, které podporují trávení a dovedou žaludeční nevolnosti zmírnit. Jelikož však obsahují také oxid uhličitý, který může mít naopak na žaludek účinek dráždivý, musí se tyto nápoje podávat vychlazené, po malých lžičkách a maximálně zbavené bublinek.

Zajímavost: Blahodárný vliv Pepsi a Coca-coly na žaludek však není čirou náhodou či pozitivním vedlejším účinkem. Oba nápoje totiž umíchali nezávisle na sobě koncem 19. století američtí lékárníci Caleb Bradham a John Pemberton s úmyslem podávat je na předpis zákazníkům s bolestmi žaludku, ledvin či trpícím nechutenstvím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…