AIG: Až 66% procent evropských společností podceňuje environmentální rizika

29.08.2013 16:15

Podle AIG Europe Limited až dvě třetiny firem v Evropě neznají míru environmentálního rizika spojeného s vlastním podnikáním a tím pádem nekladou dostatečný důraz na odpovědnost za škody na životním prostředí. Důvodem tohoto nedůsledného jednání evropských firem je především úspora finančních prostředků, která je často spojena s neznalostí rizik či možných následků, které mohou v případě větší ekologické havárie vzniknout. Ty však pro danou firmu mívají často až likvidační charakter.

AIG: Až 66% procent evropských společností podceňuje environmentální rizika
Foto: AIG
Popisek: AIG

Společností, které neznají environmentální rizika spojená s vlastním byznysem, je na trhu naprostá většina. Přesto se podařilo prokázat relativně vysokou schopnost firem odhadnout rozsah přímých nákladů ovlivňujících hospodaření firmy. Podle zjištění pojišťovny AIG Europe Limited totiž více než tři čtvrtiny společností vyčíslilo s vysokou přesností negativní dopad na zisk své firmy.

Pokud se zaměříme na Českou republiku, tak zde i přes legislativní změny v posledních dvou letech zůstává pojištění environmentálních rizik jedním z nejméně rozšířených pojištění. V některých státech Evropské unie (např. na Slovensku) je sjednání tohoto pojištění na rozdíl od  České republiky nařízeno zákonem.

Z tohoto důvodu mnoho českých společností dosud odkládá nebo podceňuje sjednání tohoto typu pojištění. Jen v minulém roce udělila Česká inspekce životního prostředí celkem 2 289 pokut, přičemž nejvyšší z nich dosáhla výše 16 709 550 Kč. Dále padlo 366 rozhodnutí o opatření k nápravě a 36 rozhodnutí o zastavení či omezení provozu.

„I přesto, že v této oblasti Česká republika pokulhává za zahraničím, situace se v posledních měsících výrazně zlepšila. Oproti minulému roku stoupl zájem o pojištění škod na životním prostředí o celých 40%, ale stále nemůžeme hovořit o dostatečné propojištěnosti. Pozitivní je zájem o sjednání pojištění na straně obcí a společností, které poskytují pro samosprávu řadu činností - např. v oblasti nakládání s odpady nebo čištění odpadních vod,“ sdělil Libor Zych, vedoucí úpisu odpovědnostních rizik AIG Europe Limited.

Toto pojištění nabízí v Čechách pouze několik málo pojišťoven, přičemž AIG Europe Limited byla mezi prvními na trhu.

„Pojištění environmentálních rizik EnviroPro aktivně nabízíme již od roku 2008 a připravili jsme pro něj i specializované webové stránky. Jako pojišťovna s rozsáhlým mezinárodním působením se snažíme sledovat trendy v zahraničí a přinášet inovace na český trh. Musíme však konstatovat, že zahraniční firmy jsou k životnímu prostředí zodpovědnější než společnosti u nás v České republice. V AIG pevně věříme, že se to v nejbližších letech změní a jsme rozhodnuti pro to udělat maximum,“ dodává Zdeněk Prchlík, tiskový mluvčí AIG Europe Limited.

Environmentální pojištění EnviroPro: jedná se o specifický druh pojištění, který je vhodný pro každou společnost, která by při své činnosti mohla negativně ovlivnit některou ze složek životního prostředí a v případě provozního incidentu může zásadně ochránit nejen pojistný zájem klienta, ale profinancovat a účelově pomoci nahradit újmu na životním prostředí samotném. Více informací na www.aig.cz

O společnosti AIG:

American International Group, Inc (AIG) působí na trhu od roku 1919, v České republice prostřednictvím své pobočky AIG Europe Limited od roku 1992. AIG patří k největším světovým poskytovatelům neživotního pojištění a pečuje o své klienty ve více než 130 zemích. Společnost má 63 000 zaměstnanců po celém světě a v roce 2012 vyplatila svým klientům v průměru více než 115 milionů dolarů denně. Klienti z řad jednotlivců, středních i velkých mezinárodních společností využívají komfortu jedné z nejrozsáhlejších sítí poboček s vysokou kvalitou poskytovaných služeb.

Akcie společnosti AIG jsou obchodovány na burze cenných papírů v New Yorku i Tokiu. 90% celosvětově působících společností žebříčku Fortune 500 jsou klienty AIG. Pro více informací navštivte prosím internetové stránky www.aig.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…