AK ČR: Hejtmani žádají vládu o aktivní přípravu krizových opatření a aktivaci Ústředního krizového štábu

17.09.2020 15:53

Počet nakažených lidí COVID-19 v naší zemi stále rychle roste a na konci září může podle modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) dosáhnout až 70 tisíc nemocných.

AK ČR: Hejtmani žádají vládu o aktivní přípravu krizových opatření a aktivaci Ústředního krizového štábu
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

V příštích týdnech a měsících to bude znamenat extrémní zátěž především pro zdravotnický systém. Vyplynulo to dnes z informací, které během videokonference dostali hejtmanky a hejtmani sdružení v Radě Asociace krajů ČR od ředitele ÚZIS Ladislava Duška a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Představitelé krajů se proto rozhodli vyzvat vládu, aby okamžitě přistoupila k přípravě krizových opatření a aktivovala Ústřední krizový štáb.

„Data a matematické modely, které nám představil profesor Dušek, a informace prezentované ministrem zdravotnictví Vojtěchem nás přesvědčily o tom, že je naprosto nevyhnutelné, abychom požádali vládu, ať přistoupí k řešení krizových opatření, protože možnosti ministerstva zdravotnictví jsou v tuto chvíli vyčerpány a pravomoci krajů jsou značně omezené oproti tomu, když byl na jaře vyhlášen nouzový stav. Potřebovali bychom disponovat kapacitou lůžek mimo naše nemocnice, kam bychom mohli dávat pozitivní pacienty, kteří už nemusejí být hospitalizováni.  Kromě našich příspěvkových organizací ale nemáme žádnou kompetenci zapojit další poskytovatele zdravotních služeb, nemůžeme vyvíjet ani tlak na poskytovatele sociálních služeb, aby přijímali opatření. Dále pak apelujeme na aktivaci Ústředního krizového štábu, který by řídil další postup,“ zdůraznil 1. místopředseda Rady Asociace krajů ČR a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty je na základě jeho jednání s polskými a německými partnery situace v příhraničí ještě horší, proto je třeba rychle jednat, jednotně zavést roušky do škol, omezit hromadné akce s velkým množstvím návštěvníků, ale také řešit úhrady péče pro regionální nemocnice, které výhledově nemusí být schopny zajistit výkony podle úhradové vyhlášky.

Ministr Adam Vojtěch upřesnil nová opatření ze strany státu, který od pátku 18. září zavádí roušky ve všech prostorách 2. stupňů ZŠ, ale i na středních a vysokých školách, omezuje účast na veřejných akcích a provozní dobu stravovacích služeb a podobných provozoven.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický upozornil, že personální kapacita Krajské hygienické stanice (KHS) v Pardubickém a dalších krajích už je zcela vyčerpána, kraj dokonce finančně podpoří KHS z krizového fondu, aby mohla zaměstnat externí pracovníky, kteří budou provádět monitorované telefonáty. Hejtmani také informovali ministra zdravotnictví o tom, že testovací kapacity v regionech jsou na hranici svých možností a není možné je dále navyšovat.

Poděkování krajům za spolupráci vyjádřil plukovník Petr Šnajdárek z Centrálního řídicího týmu, který ujistil, že dále bude snaha o úzkou koordinaci s regiony.

Další videokonferenci hejtmani plánují v pondělí 21. září 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…