AK ČR: O 300 expertů, kteří pracovali pro dotační úřady, se musí postarat ministerstvo Karly Šlechtové

06.03.2015 16:03

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dnes jednala se zástupci Asociace krajů ČR o fondech Evropské unie. V novém programovém období má do regionů jít 4,63 miliardy eur (127 miliard korun).

AK ČR: O 300 expertů, kteří pracovali pro dotační úřady, se musí postarat ministerstvo Karly Šlechtové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministerstvo pro místní rozvoj dokončuje po jednáních s Evropskou komisí a partnery na české straně návrh Programového dokumentu Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) pro období 2014 – 2020.

Jedním z posledních otevřených bodů s Evropskou komisí byla otázka nastavení implementační struktury, tedy kdo bude administrovat projekty v IROP.
V průběhu přípravy programu byla navržena administrativní struktura založená na sedmi úřadech regionálních rad a Centru pro regionální rozvoj o.p.(CRR). S tímto návrhem ale Evropská komise nesouhlasila pro jeho komplikovanost a neslučitelnost se služebním zákonem.

Ministerstvo pro místní rozvoj po diskusi s územními partnery a zástupci AKČR připravilo alternativní návrh implementační struktury postavený na jednom zprostředkujícím subjektu, a to Centru pro regionální rozvoj o.p. , příspěvkové organizaci Ministerstva pro místní rozvoj.  MMR si je vědomo nutnosti zachovat regionální charakter programu, a proto bude CRR  administrovat projekty na svých pobočkách v každém kraji. Návrh zároveň reflektuje nutnost zajištění nových personálních a materiálních kapacit pro řádné dokončení regionálních operačních programů.

Předseda AKČR Michal Hašek na tiskové konferenci po jednání ocenil účast primátorky Krnáčové a „návrat“ Prahy do struktury Asociace krajů. „Kraje jsou připraveny podpořit projekt Evropských domů. Evropský dům má být jedno místo v každém ze 14 krajů, ve kterém budou sedět zástupci všech resortů, které mají dnes dělat implementaci evropských fondů v tom území," uvedl v rámci tiskové konference po jednání Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR.

Hlavní myšlenkou je výrazně zjednodušit žadatelům o eurodotace přístup k informacím i odborníkům z jednotlivých ministerstev.

Ministryně dnes s hejtmany mimo jiné probírala také budoucnost odborníků, kteří v minulosti pracovali pro regionální rady. Tito lidé totiž nespadají pod služební zákon a postarat se o ně musí ministerstvo pro místní rozvoj. Podle Asociace krajů jde asi o tři stovky kvalifikovaných lidí. Šlechtová vidí řešení v rozšíření Centra pro regionální rozvoj o krajské pobočky. Zpočátku by mělo jít přibližně o 100 nových míst. Díky tomu by měla organizace, která spadá přímo pod MMR, v každém kraji svou pobočku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…