AMSP ČR: Místní příslušnost soudních exekucí sníží vymahatelnost dluhů

12.03.2015 7:30

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) nesouhlasí s tím, že si věřitel nebude moci vybrat vlastního exekutora a že mu bude přidělen exekutor podle místní příslušnosti.

AMSP ČR: Místní příslušnost soudních exekucí sníží vymahatelnost dluhů
Foto: AMSP ČR
Popisek: logo AMSP ČR

Jedná se o zásadní porušení práv věřitele. Vytváří se nemotivační systém, který může nebývale poškodit firmy domáhající se svých pohledávek. Touto regulací se omezí konkurence mezi jednotlivými exekutorskými úřady, což v důsledku může vést ke zhoršení kvality služeb. Jedná se o posílení průměrnosti nad kvalitou. AMSP ČR varuje před tím, že tento krok může vážně ohrozit vymáhání firemních dluhů v ČR.

12. března 2015 se v pražském hotelu Majestic uskuteční od 12.30 do 17.00 h konference nazvaná Budoucnost (ne)splácení dluhů v České republice, která pořádá Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) společně s portálem poradnavěřitele.cz. Na akci určené pro podnikatele i zástupce médií vystoupí celkem 11 řečníků. AMSP ČR tím zahajuje širokou diskusi nad jedním z nerozporuplnějších návrhů posledních let, který může vést ke snížení vymahatelnosti dluhů. Mezi vystupujícími tak budou advokáti, soudní exekutoři, ale také poslanec a místopředseda Ústavně-právního výboru Sněmovny parlamentu ČR Pavel Blažek. Speciálním hostem pak bude soudní exekutor Alex Dockers z Belgie.

Celou akci, kterou připravila AMSP ČR, bude moderovat její předseda Karel Havlíček. „Téma dluhů a jejich vymáhání je v České republice stále aktuálnější a z pohledu malých a středních podniků a živnostníků se často jedná jeden z hlavních problémů v jejich činnosti. Neproplacené faktury a druhotná platební neschopnost jsou nejčastější příčiny ukončování podnikatelských aktivit. Budeme tvrdě dohlížet na to, aby se z pojmu zvýšení vymahatelnosti práva nestalo marketingové heslo a aby vláda konkrétními kroky zabezpečila jeho realizovatelnost.“ vysvětluje předseda AMSP ČR.

Jak Karel Havlíček dále doplňuje, jedním z nosných témat konference bude bezesporu také tolik diskutované zavedení či nezavedení principu teritoriality neboli místní příslušnosti exekutorů. „Je zřejmé, že teritorialita je jedno z nejžhavějších témat, o kterých se v souvislosti s exekucemi a vymáháním dluhů u nás v posledních měsících hovoří. A tedy ani zítra se mu určitě nebudeme vyhýbat. Ostatně právě pozvání soudního exekutora z Belgie Alexe Dockerse bylo učiněno s cílem získat pohled na teritorialitu ze země, která s ní má bohaté zkušenosti,“ popisuje Havlíček.

AMSP ČR k teritorialitě dle slov jejího vrcholného představitele nezaujala kladné stanovisko: „Je potřeba říct, že nesouhlasíme s návrhy na zavedení teritoriality. Vycházíme vždy z přesvědčení, že dluhy je třeba platit, a pokud někdo poruší smluvní dohodu, má mít poškozený možnost dovolat se svých práv. Zavedení místní příslušnosti exekutorů by zjevně mělo za následek výrazné omezení konkurence mezi jednotlivými úřady, což by jako u každého podobně regulovaného trhu znamenalo prudký pokles kvality služeb. Proč by se měly exekutorské úřady snažit, když nemohou nic ztratit, ani získat?“

Asociace sdružující malé a střední podniky a živnostníky se navíc opírá také o praxi a zkušenosti, které její členové s exekutory učinili. „Řada zástupců firem, se kterými se setkávám, mi potvrzuje, že ne všichni exekutoři pracují efektivně, někteří jsou dokonce vyloženě špatní. Při zavedení teritoriality může věřiteli připadnout právě neefektivní exekutor, což může znamenat nevymožení dluhu, a třeba i v důsledku konec podnikání věřitele. Důležitá budou samozřejmě data a závěry dopadové studie, které bychom se měli dočkat od ministerstva spravedlnosti. Ale pouhým logickým uvažováním a znalostí prostředí je možné s velkou jistotou predikovat, že zavedení místní příslušnosti exekutorů způsobí značný pokles vymahatelnosti. To je pro nás nepřijatelné,“ uzavírá Havlíček.  

Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky a živnostníky i jejich organizace z celé republiky a byla založena v r. 2001. Zastupuje zájmy cca 260 tisíc podnikatelských subjektů napříč obory. Od r. 2009 realizuje sérii unikátních NEZÁVISLÝCH PRŮZKUMŮ o názorech podnikatelů na problémové oblasti podnikání, jejichž výsledky jsou stěžejním podkladem pro klíčová stanoviska Asociace.

Hlavními oblastmi zájmu jsou jak tradiční tak trendové obory. Aktuálními tématy jsou rodinné podnikání - viz projekt RODINNÁ FIRMA, začínající podnikatelé - viz projektu SVOU CESTOU-young business, projekt na podporu řemesel FANDÍME ŘEMESLU!, projekt na podporu žen v podnikání PODNIKAVÁ ŽENA a projekt pro přípravu na elektronickou evidenci tržeb pro gastro, maloobchod a drobné podnikání MALÝ OBCHOD. Asociace spolupracuje s vládou, jednotlivými ministerstvy a v uplynulých letech iniciovala řadu zákonných opatření. Je připomínkovým místem k připravované legislativě, členem Podnikatelské rady a řady dalších poradních orgánů vlády a ministerstev vč. hodnotitelských komisí. Pro své členy poskytuje především INFORMAČNÍ SERVIS, PORADENSTVÍ a ANALÝZY zaměřené cíleně na segment malých a středních podniků a živnostníků z celé řady oblastí, dále účast na odborných akcích, seminářích, konferencích, setkáních podnikatelů v ČR i v zahraničí a celkové prosazování zájmů tohoto segmentu vůči vládě, parlamentu a dalším institucím. Členové mohou dále využívat exkluzivních  nabídek a benefitů partnerů AMSP ČR, Asociace vyhlašuje také vlastní Grantový program pro členy AMSP ČR. S cílem zviditelnění živnostníků i malých a středních firem poskytuje asociace záštitu, nominuje a je odborným hodnotitelem řady podnikatelských soutěží. Asociace je jedním ze zakladatelů Koalice pro transparentní podnikání. www.amsp.cz

reklama

autor: AMSP ČR

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…