AMSP ČR: Návrh na místní příslušnost exekutorů poškodí věřitele i dlužníky

13.03.2015 10:17

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) zahájila na včerejší konferenci odbornou diskusi k návrhu podporovanému předsedou Legislativní rady vlády a ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřím Dientsbierem, který zavádí tzv. místní příslušnost soudních exekutorů.

AMSP ČR: Návrh na místní příslušnost exekutorů poškodí věřitele i dlužníky
Foto: AMSP ČR
Popisek: logo AMSP ČR

Zatímco dnes si věřitel může vybrat exekutora, nově by mu byl přidělen exekutor z regionu, odkud pochází dlužník, bez ohledu na jeho kvalitu a názor věřitele. Podnikatelé, soudci, exekutoři a bankéři včera velmi otevřeně diskutovali dopady této zásadní změny. Svůj příspěvek přednesl i belgický soudní exekutor Alex Dockers. Závěr účastníků konference byl jednoznačný. Jedná se o jeden z nejhorších návrhů posledních let, který poškodí všechny strany a může ohrozit stabilitu podnikatelského a bankovního prostředí. AMSP CŘ přináší pět hlavních důvodů odmítnutí tohoto návrhu, na kterých se zástupci dotčených stran shodli.

1. Věřitel je jednoznačně upozaděn. Tím, že si nemůže vybrat, s kým bude v rámci exekuce spolupracovat a exekutor mu bude náhodně přidělen, může znamenat zásadní ohrožení jeho pohledávek.

2. V celé Evropě dochází přesně k pravému opaku, a to je rozšiřování teritoriality do větších územních celků (Belgie, Francie, Španělsko, Estonsko, Portugalsko atd.) příp. na celou zemi (Nizozemsko), neboť princip místní příslušnosti brání zdravé soutěživosti a tím i zvyšování kvality služeb.

3. V celkem 29 českých okresech je v současnosti pouze jeden exekutor, což bude znamenat jeho přetížení, navíc nekonkurenční prostředí, exedro bude bez jakékoliv motivace. Naopak v jiných regionech budou exekutoři nevyužiti. Vymahatelnost práva tím bude značně kolísat. Přídělový systém bude znamenat posilování průměrnosti a stane se živnou půdou pro šikanózní exekuce, na což doplatí věřitel i dlužník.

4. Zatímco věřitel bude z jiného regionu, exekutor by podle návrhu byl ze stejného okresu jako dlužník. To je živná půda pro korupci a zneužití osobních vztahů bez jakéhokoliv vlivu věřitele.

5. Banky dle České bankovní asociace přibrzdí úvěrové aktivity, neboť se zvýší pravděpodobnost, že vzroste podíl nesplácených úvěrů. Situace, že bude jeden bankovní dům obsluhovat několik desítek náhodně vybraných exekutorů v regionech je přímým ohrožením úvěrových aktivit bank.

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR  k tomu dodává: „Rozumím tomu, že když je v České republice jeden milion dlužníků postihnutých exekucí, tak se politicky dobře prodává tvrzení, že jim ulevíme. Ve skutečnosti to ale dopadne negativně i na dlužníky. Toto opatření nejenže sníží vymahatelnost, ale dostaneme se opět do stavu, kdy si věřitelé budou najímat vlastní vymáhací agentury a pohledávky se budou řešit mimosoudní cestou. Firmy a banky potom tento stav promítnou do svých kalkulací a zdraží se zboží i služby.“

Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky a živnostníky i jejich organizace z celé republiky a byla založena v r. 2001. Zastupuje zájmy cca 260 tisíc podnikatelských subjektů napříč obory. Od r. 2009 realizuje sérii unikátních NEZÁVISLÝCH PRŮZKUMŮ o názorech podnikatelů na problémové oblasti podnikání, jejichž výsledky jsou stěžejním podkladem pro klíčová stanoviska Asociace.

Hlavními oblastmi zájmu jsou jak tradiční tak trendové obory. Aktuálními tématy jsou rodinné podnikání - viz projekt RODINNÁ FIRMA, začínající podnikatelé - viz projektu SVOU CESTOU-young business, projekt na podporu řemesel FANDÍME ŘEMESLU!, projekt na podporu žen v podnikání PODNIKAVÁ ŽENA a projekt pro přípravu na elektronickou evidenci tržeb pro gastro, maloobchod a drobné podnikání MALÝ OBCHOD. Asociace spolupracuje s vládou, jednotlivými ministerstvy a v uplynulých letech iniciovala řadu zákonných opatření. Je připomínkovým místem k připravované legislativě, členem Podnikatelské rady a řady dalších poradních orgánů vlády a ministerstev vč. hodnotitelských komisí. Pro své členy poskytuje především INFORMAČNÍ SERVIS, PORADENSTVÍ a ANALÝZY zaměřené cíleně na segment malých a středních podniků a živnostníků z celé řady oblastí, dále účast na odborných akcích, seminářích, konferencích, setkáních podnikatelů v ČR i v zahraničí a celkové prosazování zájmů tohoto segmentu vůči vládě, parlamentu a dalším institucím. Členové mohou dále využívat exkluzivních  nabídek a benefitů partnerů AMSP ČR, Asociace vyhlašuje také vlastní Grantový program pro členy AMSP ČR. S cílem zviditelnění živnostníků i malých a středních firem poskytuje asociace záštitu, nominuje a je odborným hodnotitelem řady podnikatelských soutěží. Asociace je jedním ze zakladatelů Koalice pro transparentní podnikání. www.amsp.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AMSP ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…