AMSP ČR: Z malých obcí mizí obchody, služby, církev i školy

10.09.2014 20:38

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která hájí zájmy nejširší skupiny malých firem, byla dne 9.9.2014 přijata na Arcibiskupství pražském hlavním představitelem katolické církve kardinálem Dominikem Dukou.

AMSP ČR: Z malých obcí mizí obchody, služby, církev i školy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Setkání se za podnikatele zúčastnili předseda Asociace Karel Havlíček a generální ředitelka Eva Svobodová. Jednalo se o průlomové jednání, v rámci kterého zástupci malých firem nastartovali dlouhodobý trend spolupráce a vzájemné podpory v rámci udržení infrastruktury obcí a malých měst.  

Z venkova, kde žije přibližně třetina tuzemské populace, se obyvatelé začínají stále více stahovat do měst. I když zatím nelze hovořit o hromadném vylidňování, jako je tomu například ve Španělsku, Portugalsku nebo Francii, kde lze za pár desítek tisíc euro koupit skanzeny ještě nedávno funkčních obcí, je zcela patrné, že vesnice pod 50 obyvatel jsou ohroženy. Karel Havlíček k tomu dodává: „Chceme-li zachovat aktivní život na vesnicích, je nezbytné aby tam fungoval obchod, hospoda, řemeslo, kostel a škola. Bohužel všechny tyto „instituce“, které tvoří jejich základ se z nich vytrácí. Role mikropodnikatelů v regionech se jednoznačně posouvá z úrovně ekonomické do oblasti sociální, primárním cílem musí být udržet jejich činnosti, teprve poté diskutujme o výši daní. Role katolické církve v regionech je nezpochybnitelná a její úloha pro udržení života na malých obcích bude rovněž důležitá. Vylidňování regionů je vážný celoevropský problém, který se začíná stávat  důležitým tématem i v tuzemsku.“

Česká republika je přitom tradičně v regionech velmi silná a nepřiměřený exodus obyvatel do velkých měst by mohl příští generaci přinést velké problémy. Klíčem je posílení soběstačnosti obcí prostřednictvím rodinných firem, drobných řemesel a služeb nebo třeba zemědělských farem. „Posílit se musí zejména malé a střední firmy a samozřejmě i služby, jako je doprava, možnost vzdělání či kulturního vyžití,“ komentuje stav vesnic Petr Wija z fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR proto mobilizuje ke spolupráci a začíná v regionech představovat svoje projekty Fandíme řemeslu, Svou cestou, Podnikavá žena, Malý obchod nebo Rodinná firma. Podporuje současně projekt Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy Malá škola a projekt tzv. pojízdných knihoven. „Věřím, že všichni politici už konečně pochopí, že mikropodnikatelé, zejména OSVČ působící na vesnicích, již nikdy nebudou přínosem ekonomickým, ale že jsou základem sociálního smíru v regionech. Varujeme před jakoukoliv manipulací s daňovými paušály nebo jinými odvody, je to neprozíravé a může se nám to vymstít“, dodává Karel Havlíček. „Spolupráce s církví je logická, chceme-li udržet mikroregiony, je nutné, aby k nim všichni posilovali vztah. To nelze bez  vzájemného respektu. S panem kardinálem jsme dohodli širší spolupráci, založenou na vzájemné podpoře a průběžné výměně informací stavu regionů, s tím, že během následujících třech měsíců zkonkretizujeme spolupráci např. v oblasti vzdělávání, správy majetku apod.“, shrnuje jednání Eva Svobodová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AMSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…